RS 4/19: TV Finland on yhä tärkeä media ruotsinsuomalaisille

TV Finland, Yleisradion ruotsinsuomalaisille Ylen TV1:n ja TV2:n ohjelmistosta kokoama perinteinen koostekanava on yhä erittäin tärkeä media ruotsinsuomalaisten keskuudessa. Suomen tv-lähetysten lähettäminen aloitettiin heinäkuussa 1986 Suur-Tukholman alueella Nackan lähettimestä ja näin ollen TV Finland on myös osa ruotsinsuomalaisten historiaa.

Mälarinlaakson alueen maalähetyksissä TV Finland on maksuton, vapaasti katsottava julkisen palvelun kanava. Lähetys on tällä alueella nähtävissä ilmaiseksi vaikkapa tavallista pöytäantennia tai kattoharava-antennia hyväksi käyttäen ja siihen kuuluu myös Ylen erinomainen teksti-tv-palvelu.

Mälarinlaakson ilmaislähetykset löytyvät tv-kanavalta 84 ja niiden toimiluvan haltija on Ruotsinsuomalaisten keskusliitto. TV Finlandin maalähetykset maksaa Ruotsin valtio, jonka budjetissa on varattu tätä toimintaa varten määrärahat ainakin vuoden 2021 loppuun.

Muualla Ruotsissa TV Finland on saatavissa ainoastaan maksullisena palveluna kaupallisten kaapeli-tv-yhtiöiden, kuten ComHemin tai Telian kautta, joiden tarjontaan sisältyy myös Suomen YlenTV1:n ja YleTV2:n kanavatarjonta kokonaisuudessaan.

Ylen tv-lähetyksiä on mahdollista seurata myös internetin kautta. Yle Areena on Yleisradion tarjoama verkkopalvelu, joka rahoitetaan Suomen veronmaksajien varoilla. Se on tarkoitettu Suomessa vakituisesti kirjoilla oleville suomalaisille. Nettisosoitteesta www.yle.fi/areena löytyvät ne Ylen radio- ja tv-ohjelmat, jotka ovat suorana tai nauhoitettuna nähtävissä netin kautta. Suomen rajojen ulkopuolella Yle Areenan ohjelmista on nähtävissä vain osa siitä kokonaistarjonnasta, joka on tarjolla Suomessa asuville.

Ruotsissa koko kansan kaikkialla valtakunnassa vapaasti ja ilmaiseksi katsottaviin julkisen palvelun kanaviin kuuluvat Ruotsin SVT1, SVT2, SVT24, SVT Barnkanal, Kunskapskanal, TV4, TV6 – ja näiden lisäksi TV Finland, jonka ohjelma lähetetään vain Mälarinlaakson alueella. Tasavertainen mahdollisuus nähdä suomenkielisiä tv-ohjelmia riippumatta siitä missä päin Ruotsia asuu, ei toteudu.

Ruotsin valtion budjetissa varat TV Finlandin lähetystoimintaan ovat jo valmiina, samoin kuin Teracomin erinomainen lähetystekniikka. Nyt tarvittaisiin pontevia esityksiä ruotsinsuomalaisilta etujärjestöiltä päättäjien suuntaan. Valtiovallan taholta olisi luonnollinen askel, että TV Finlandin ilmaislähetykset ulotettaisiin koko maahan ruotsinsuomalaisen kansallisen vähemmistön julkisena palveluna.