RS 4/18: Stora finska presidenter

Det finska presidentvalet pågår som bäst. Enligt det finska folket är republikens president en mycket viktig och betydelsefull person för hela nationen.

Ett bevis på detta är ett tv-program i finska YLE år 2004 där närmare 400 000 finländare röstade fram alla tiders största finländare bland valfria kandidater.

Alla som hamnade på de högsta placeringarna var tidigare presidenter. Stora kompositörer, nationalförfattare, vetenskapsmän och representanter för andra områden kom långt efter dem.

Den som finländarna rankade högst var president, marskalk Carl Gustaf Mannerheim. På andra plats kom Risto Ryti och på tredje plats Urho Kekkonen.
Den femte platsen gick till president Tarja Halonen medan general av infanteriet Adolf Ehrnrooth klämde in sig på fjärdeplatsen.

Marskalk C.G.E. Mannerheim var en central och inflytelserik person under Finlands tre första decennier av självständighet. Han var landets överbefälhavare under tre krig och statsöverhuvud under två perioder.
Risto Ryti var statsminister under vinterkriget och vapenstilleståndet samt president under fortsättningskriget. Han offrade sin karriär och hälsa för landets självständighet.
Urho Kekkonen är den av Finlands presidenter och statsministrar som har suttit längst. Han var hela nationens president och behärskade hela det politiska fältet.

I december 2017 frågade tidningen Ilta-Sanomat sina läsare om vem som har varit den bästa presidenten i Finlands historia. Nätenkäten där läsarna gav över 35 000 röster vanns överlägset av Urho Kekkonen.
De som deltog i omröstningen uppskattade bland annat Kekkonens beslutsamhet, hans långa tid vid makten och hans skidkondition.
På andra plats kom Risto Ryti vars personliga uppoffring för Finlands bästa uppskattades av många.
På tredje plats i omröstningen kom Mauno Koivisto som var en allmänt omtyckt och respekterad president.

Den första valomgången i Finlands presidentval hålls nu på söndag den 28 januari.
Sauli Niinistö har varit en överlägsen favorit i opinionsundersökningarna, men det är ändå möjligt att det blir en andra valomgång.

Pekka Haavisto och Paavo Väyrynen är just nu de starkaste motkandidaterna till Niinistö inför en eventuell andra valomgång.
Presidentvalet i Finland har alltid varit förenat med spänning och dramatik. Kandidaternas kampanjer fortsätter med oförminskad styrka – och utgången av valet är inte längre lika självklar som den såg ut att vara för några veckor sedan.