RS 4/18: Suuret suomalaiset presidentit

Presidentinvaali on parhaillaan menossa. Suomen kansan mielestä tasavallan päämies on erittäin tärkeä ja kansakunnan kannalta merkittävä henkilö.

Tästä todistaa Ylen vuonna 2004 järjestämä kilpailuohjelma, jossa lähes 400 000 suomalaista äänesti kaikkien aikojen suurimman suomalaisen vapaasti valitsemistaan ehdokkaista.

Kärkisijoille valitut olivat kaikki entisiä presidenttejä. Suuret säveltäjät, kansalliskirjailijat, tiedemiehet ja muiden alojen edustajat tulivat kaukana heidän perässään.

Suurimmaksi suomalaiseksi äänestettiin presidentti, marsalkka Carl Gustaf Mannerheim, toiselle sijalle Risto Ryti ja kolmanneksi tuli Urho Kekkonen.
Viides sija meni presidentti Tarja Haloselle, kun jalkaväenraali Adolf Ehrnrooth kiilasi väliin neljännen sijan haltijaksi.

Marsalkka C.G.E. Mannerheim oli keskeinen vaikuttaja Suomen itsenäisyyden kolmen ensimmäisen vuosikymmenen ajan: hän oli kolmen sodan ylipäällikkö ja kahdesti valtionpäämies.
Risto Ryti oli talvisodan ja välirauhan ajan pääministeri sekä jatkosodan presidentti, joka uhrasi uransa ja terveytensä itsenäisyyden puolesta.
Urho Kekkonen on Suomen historian pitkäaikaisin presidentti ja pääministeri, koko kansan presidentti, joka hallitsi politiikan kentän laidasta laitaan.

Ilta-Sanomat kysyi joulukuussa 2017 lukijoiltaan, kuka ollut paras presidentti Suomen historiassa. Nettikyselyn, jossa annettiin yli 35 000 ääntä, voitti ylivoimaisesti Urho Kekkonen.
Vastaajat arvostivat muun muassa Kekkosen jämäkkyyttä, pitkää valtakautta sekä hiihtokuntoa.
Toiseksi eniten ääniä sai Risto Ryti, jonka henkilökohtaista uhrautumista Suomen puolesta arvostettiin.
Kolmannelle sijalle lehden äänestyksessä tuli Mauno Koivisto, laajasti pidetty ja arvostettu presidentti.

Ensi sunnuntaina 28. tammikuuta käydään Suomen presidentinvaalien ensimmäinen kierros.
Sauli Niinistö on ollut mielipidemittausten ylivoimainen suosikki, mutta tästä huolimatta toinen vaalikierros on mahdollinen.

Niinistön vastaehdokkaan paikasta toisella kierroksella kilvoittelevat tällä hetkellä vahvimmin Pekka Haavisto ja Paavo Väyrynen.
Suomen
valtionpäämiehen vaaliin on aina liittynyt jännitystä ja dramatiikkaa. Ehdokkaiden kampanjointi jatkuu yhä täysillä – vaalin tulos ei olekaan niin itsestään selvä kuin miltä vielä pari viikkoa sitten näytti.