RS 4/17: Ruista ranteessa – ja vähän pöydälläkin

Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö ELO, Maa-ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ja maa- ja metsätalousministeriö järjestivät syksyllä 2016 äänestyksen Suomen kansallisruuasta. Äänestykseen osallistui 50 000 suomalaista.

Satavuotiaan Suomen kansallisruoaksi valittiin ruisleipä. Kärkijoukkoon selvisivät myös karjalanpaisti, karjalanpiirakka sekä paistetut kalat perunamuusin kera.
Ruisleipä, joka on tärkeä osa Suomen kansan historiaa ja kansanperinnettä, oli nimenomaan nuorten, alle 30-vuotiaiden äänestäjien suosikki.

Suomen ruokakulttuuri on rikas ja monipuolinen. Omaperäisiä valmistustapoja ja raaka-aineita löytyy runsaasti. Suomessa syödään erittäin monia ruokalajeja, jotka ovat tyypillisiä vain meille, joko koko Suomessa tai jollakin alueella.

Suomalaiset ovat olleet turhankin vaatimattomia ruokakulttuurinsa esiintuomisessa.
Kansallisruokaraati ehdottaakin, että suomalaisen kulttuurin päivä eli Kalevalan päivä nimetään myös suomalaisen ruokakulttuurin päiväksi.

Myös karjalanpiirakka, toinen Suomen kansan syvästi rakastama elintarvike, sijoittui äänestyksessä kärkisijoille. Tämä leivonnainen levisi karjalaisten evakkojen mukana koko Suomeen toisen maailmansodan jälkeen.

Karjalanpiirakassa on täytteenä annos riisipuuroa, joka on kiedottu ohueen hapattamattomaan ruiskuoreen. Perinneherkku nautitaan munavoin kanssa.
Karjalanpiirakka sai Euroopan unionin tuotesuojan yli kymmenen vuotta sitten ja sitä saa valmistaa missä tahansa EU-maassa, mutta vain rekisteröityä perinteistä reseptiä ja valmistustapaa käyttäen.

Kahvia ei luokitella kuuluvaksi perinteisiin kansallisruokiin, mutta suomalaisten rakkaus kahviin erottaa meidät muista Pohjoismaista. Suomalaiset ovat kahvinjuonnin ykkösiä maailmassa kuluttaen tätä nautintoainetta noin kymmenen kiloa vuodessa henkilöä kohden.

Kahvilla on todettu olevan kaikenlaisia positiivisia terveysvaikutuksia: sen juonnin on todettu pienentävän myöhäisiän dementiariskiä ja kahvinjuojilla on tutkimusten mukaan vähemmän diabetesta.

Eräs muutama päivä sitten julkaistu amerikkalaistutkimustulos kertoo, että kahvinjuojat elävät pidempään kuin muut kahvin anti-imflammatoristen vaikutusten vuoksi. Jos mittarina pidetään juodun kahvin määrää, niin suomalaisten pitäisi siis olla poikkeuksellisen tervettä kansaa.

Ruisleipää, karjalanpiirakoita ja muita suomalaisia herkkuja on Ruotsissa saatavissa suomalaisista ruokakaupoista, joiden yhteystiedot löytyvät lehden ilmoitussivuilta.