RS 4/17: Råg i ryggen – och på bakbordet

Stiftelsen för finländsk matkultur (ELO) och Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter (MTK) ordnade under hösten 2016 en omröstning om Finlands nationalrätt. I omröstningen deltog 50 000 finländare.

Man utsåg rågbrödet till det hundraåriga Finlands nationalrätt. Även karelsk stek, karelska piroger och stekt fisk med potatismos fick topplaceringar.
Rågbrödet som är en viktig del av Finlands nationella historia och folkliga tradition var favorit framför allt bland unga finländare under 30 år.

Den finska matkulturen är rik och varierad och man använder många originella tillverkningsmetoder och råvaror. Ett stort antal rätter i Finland är typiska bara för oss, antingen för hela Finland eller för en viss region.

Finländarna har varit onödigt blygsamma med att föra fram den egna matkulturen.
Nationalrättsjuryn föreslår också att den finska kulturens dag, dvs. Kalevaladagen även ska utses till den finländska matkulturens dag.

Karelska piroger, en rätt som är djupt älskad av det finska folket, placerade sig högt upp på listan bland favoriterna. Detta bakverk spreds efter andra världskriget över hela landet i och med evakueringen av den karelska befolkningen.
Karelska piroger består av ett tunt osyrat rågskal som man fyller med risgrynsgröt. Pirogerna äts traditionellt med äggsmör.
Karelska pirogerna fick Europeiska unionens produktskydd för drygt tio år sedan och de kan därmed produceras i alla EU-länder, men får endast tillverkas enligt det registrerade traditionella receptet med traditionella tillverkningsmetoder.

Kaffe är inte klassificerad som en traditionell nationell rätt, men den stora kärleken till kaffe skiljer finländarna från de övriga nordborna. Finländarna är världsledande inom kaffedrickande och de konsumerar cirka tio kilo kaffe per person och år.

Kaffe har visat sig ha olika slags positiva hälsoeffekter: kaffe har visat sig minska risken för demens i hög ålder och undersökningar visar också att kaffedrickare drabbas av diabetes i mindre omfattning än andra.

En amerikansk undersökning som publicerades för några dagar sedan visade att kaffedrickarna lever längre än andra tack vare kaffets antiinflammatoriska effekter. Om man använder mängden kaffe som mått borde finländarna således vara ett utomordentligt friskt folk.

Rågbröd, karelska piroger och andra finska läckerheter säljs i Sverige av finska livsmedelsaffärer vars kontaktuppgifter finns på tidningen annonssidor.