RS 41/17: Aktuella kulturhändelser

Den sverigefinska sångerskan och journalisten Anna Järvinen är åter aktuell. Den andra säsongen av tv-serien Anna Järvinen och kvinnorna började på SVT2 i tisdags. I serien möter hon fem kvinnor som alla har finsk bakgrund.
Den här gången intervjuar hon dansaren och koreografen Virpi Pahkinen, Finlands första kvinnliga president Tarja Halonen samt Jaana-Kristiina Alakoski som studerar konst i London, Eivor Olofsson som har varit rektor för Sverigefinska folkhögskolan i Haparanda och musikern Nina Natri från Göteborg.
Vid sina möten samtalar de om livsval, åldrande, drömmar och erfarenheter.

Finlands kultur är framme även på Nordiska Museet under kulturhelgen Best of Norden – Pohjolan parhaat 20–22 oktober. Den välkända finländska författaren och Finlandiavinnaren Laura Lindstedt berättar om sin roman Oneiron på fredag kl. 17.00. Hennes roman är nominerad till Nordiska rådets litteraturpris.
Efter Lindstedts anförande kan publiken se filmen En flicka som heter Varpu av Selma Vilhunen.
Programmet på lördag 21.10 avslutas med en stumfilmskonsert där även den finländska musikern Laura Naukkarinen medverkar.
På söndag spelar man in Sveriges radios program Den klassiska podden där temat är Finlands nationalkompositör Jean Sibelius.

Även den sverigefinska bok- och kulturmässan på Finlandsinstitutet den 11 november närmar sig. Där har man möjlighet att träffa flera sverigefinska författare. Asko Sahlberg berättar om sin nya roman Amandan maailmat samt bjuder publiken på ett skönlitterärt stand up-uppträdande. Även Kirsi Blomberg, Tiina Laitila Kälvemark, Petteri Nuottimäki, Kaino Ranen, Marja Siekkinen och Leo Ylitalo berättar om sina nya böcker.

Mässan gästas även av författare från Finland. Den prisbelönte Marko Hautala som är Finlands mest kände skräckförfattare med sju romaner bakom sig berättar om hur man skriver skräckromaner.
Tapani Suominen som har arbetat som kulturattaché på Finlands ambassad i Stockholm har skrivit pikareskromanen Virastomestarin talvi om sina år i Sverige.
Kjell Westö som är mycket populär i Sverige och som har vunnit många litterära priser är också med på mässan där han berättar om sin nya roman Den svavelgula himlen.