RS 41/17: Ajankohtaista kulttuurista

Ruotsinsuomalainen laulaja-toimittaja Anna Järvinen on jälleen vauhdissa. Tv-sarjan ”Anna Järvinen och kvinnorna” (Anna Järvinen ja naiset) toinen kausi alkoi SVT2:lla tiistaina.
Sarjassa hän tapaa viisi naista, joilla kaikilla on suomalainen tausta.
Haastateltavina ovat tanssija-koreografi Virpi Pahkinen, Suomen ensimmäinen naispresidentti Tarja Halonen, Lontoossa taidetta opiskeleva Jaana-Kristiina Alakoski, Haaparannan ruotsinsuomalaisen kansankorkeakoulun rehtorina toiminut Eivor Olofsson ja göteborgilainen muusikko Nina Natri.
Kohtaamisissa puhutaan elämänvalinnoista, vanhenemisesta, haaveista ja kokemuksista.

Suomalainen kulttuuri on hyvin esillä myös, kun Nordiska Museetissa vietetään Best of Norden – Pohjolan parhaat-kulttuuriviikonloppua 20.-22. lokakuuta. Tunnettu suomalainen kirjailija, Finlandia-palkittu Laura Lindstedt kertoo romaanistaan Oneiron perjantaina klo 17.00. Kirja on ehdolla Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon saajaksi.
Lindstedin puheenvuoron jälkeen yleisön nähtävissä on Selma Vilhusen ohjaama elokuva Tyttö nimeltä Varpu.
Lauantaina 21.10. päivä päättyy mykkäelokuvakonserttiin, jossa on mukana myös suomalainen muusikko Laura Naukkarinen.
Sunnuntaina museolla äänitetään Ruotsin radion Klassiska podden –lähetys, teemana Suomen kansallissäveltäjä Jean Sibelius.

Marraskuun ruotsinsuomalaiset kirjamessut (11. marraskuuta, Tukholman Suomen instituutti) lähenevät. Siellä vauhdissa ovat ruotsinsuomalaiset kirjailijat.
Asko Sahlberg kertoo uudesta teoksestaan Amandan maailmat ja tarjoaa yleisölle kaunokirjallisen stand up -tuokion.
Kirsi Blomberg, Tiina Laitila Kälvemark, Petteri Nuottimäki, Kaino Ranén, Marja Siekkinen ja Leo Ylitalo kertovat uutuuskirjoistaan.

Messut saavat kirjailijavierailijoita myös Suomesta. Suomen tunnetuin ja palkituin kauhukirjailija, seitsemän teosta kirjoittanut Marko Hautala kertoo, miten kauhua kirjoitetaan.
Kulttuurineuvoksena Suomen suurlähetystössä työskennellyt Tapani Suominen on kirjoittanut Ruotsin vuosistaan hauskan veijariromaanin Virastomestarin talvi.
Ruotsissa erittäin suosittu ja monta kirjallisuuspalkintoa voittanut Kjell Westö on myös messuilla mukana. Hän kertoo uudesta teoksestaan Rikinkeltainen taivas.