RS 41/16: Kommer de unga kvinnliga kandidaterna att överraska i Finlands presidentval?

I januari 2018 väljer det finska folket landets nästa president. Spelet om presidentposten kom igång på allvar i juni när Centern utsåg veteranpolitikern Matti Vanhanen till partiets presidentkandidat.
Enligt opinionsundersökningar är den sittande presidenten Sauli Niinistö finländarnas överlägsna favorit till presidentposten.

I den andra omgången av presidentvalet 2012 stod valet mellan samlingspartiets Sauli Niinistö och De grönas Pekka Haavisto. Centerns kandidat Paavo Väyrynen låg strax efter Haavisto, men lyckades inte komma med till den andra valomgången.

Den här gången satsar Centern på allvar på att vinna presidentposten med hjälp av en kompetent och tillförlitlig kandidat. Partiet utgår från att det blir Sauli Niinistö och Matti Vanhanen som ställs mot varandra i den sista valomgången i februari 2018.

Vanhanens största rival är De grönas Pekka Haavisto, men De gröna har ännu inte slutfört sin nominering. Haavistos kandidatur kommer att bli klar först i december.

På vänsterkanten dominerar unga kvinnliga kandidater. Socialdemokraternas tidigare ordförande Jutta Urpilainen är ett säkert namn som partiets presidentkandidat.
Vänsterförbundets unga och energiska ordförande Li Andersson är också en stark kandidat som tar med sig modernt kvinnligt perspektiv i presidentspelet.

Presidentvalet är det viktigaste valet i Finland. Republikens president är en förebild för hela nationen och även sverigefinländarnas president.
I Sverige bor en bra bit över 120 000 finska medborgare som har rösträtt i det finska presidentvalet.
De finska presidenterna har alltid betraktat sverigefinländarnas sak som viktig och besökt landet för att träffa gruppens representanter.

Även i Sverige är det valår 2018. I decennier har blockpolitiken varit rådande och i valen har borgerliga allianser ställts mot röd-gröna allianser.
Liberalernas ordförande Jan Björklund meddelade förra veckan att han kan överväga att samarbeta även med socialdemokraterna. Han öppnade därmed dörren för ett samarbete över blockgränserna.

En annan omständighet som påverkar det kommande valet är att stödet till kristdemokraterna verkar ha sjunkit permanent till en så låg nivå att partiet knappast kommer att ta sig över fyraprocentsspärren.

I det hundraårsfirande Finland kommer 2017 att vara en tid av hårda politiska kampanjer. Valkampanjerna kommer i gång även Sverige när riksdagsvalet på hösten 2018 närmar sig.
I Finland spelar man presidentspel, i Sverige statsministerspel. I Finland kan de unga, kvinnliga kandidaterna komma att stå för valets verkliga överraskningar.