RS 41/21: Marja från Karelen

Den kända finska författaren Rosa Liksom har gjort en dokumentärfilm om den sverigefinska galleristen Marjatta Nenanders liv.

Filmen heter ”Marja från Karelen”. Den är 1 timme och 10 minuter lång och hade premiär nu i veckan på Galleri Cupido som Nenander äger.

Dokumentärfilmen ”Marja från Karelen” skildrar Marjatta Nenanders levnadshistoria. Hon föddes strax före vinterkriget 1939 i Jaakkima (Jakimvaara) socken som idag tillhör Ryssland. Familjen tvingades att lämna sitt hem och fly undan kriget. Filmen skildrar den evakuerade familjens liv i Rovaniemi och finska Övertorneå under perioden då Lappland brändes ner. Den skildrar vidare Marjattas flytt till Sverige, förhållandena inom textilindustrin där hon arbetade i Borås på 50-talet och Marjattas livsverk, konstgalleri Cupido som hon grundade i Gamla stan i Stockholm 1980.

Rosa Liksom har gjort en högklassig dokumentärfilm som skildrar Marjattas och samtidigt hela Finlands historia och som på ett gripande sätt skildrar livet för ett barn och flykting i krigets skugga.

Rosa Liksom är aktuell även i andra sammanhang. Filmen Hytt nummer 6 som bygger på hennes roman med samma titel utsågs på måndag till Finlands Oscarskandidat.