RS 41/21: Karjalan Marja

Tunnettu suomalainen kirjailija Rosa Liksom on tehnyt dokumenttielokuvan ruotsinsuomalaisen taidegalleristi Marjatta Nenanderin elämästä.

Dokumenttielokuva on nimeltään ”Karjalan marja”, sen pituus on tunti ja 10 minuuttia ja sen ensi-esitys oli tällä viikolla Tukholmassa Nenanderin omistamassa taidegalleria Cupidossa.

”Karjalan Marja” kertoo Marjatta Nenanderin elämäntarinan alkaen siitä, kun hän syntyi talvisodan kynnyksellä vuonna 1939 nykyisin Venäjään kuuluvassa Jaakkiman pitäjässä, josta perhe joutui pakenemaan sotaa. Dokumenttielokuva seuraa evakkoperheen elämää Rovaniemellä ja Ylitorniossa, kun Lappi paloi, kertoo Marjatan muutosta Ruotsiin, oloista vaateompelimossa Boråsissa 50-luvulla sekä Marjatan elämäntyöstä, taidegalleria Cupidosta Tukholman Vanhassakaupungissa, jonka hän perusti vuonna 1980.

Rosa Liksom on tehnyt tasokkaan, Marjatan ja samalla Suomen historiasta kertovan dokumentin, josta liikuttavalla tavalla käy ilmi, mitä on olla lapsi ja pakolainen sodan jaloissa.

Rosa Liksom on muutenkin ajankohtainen. Hänen romaaniinsa Hytti nro 6 perustuva samanniminen elokuva valittiin maanantaina Suomen Oscar-ehdokkaaksi.