RS 41/20: Suomessa pohditaan helpotuksia koronarajoituksiin

Helsinki-Vantaan lentoasemalla koronakoirat hoitavat maahantulevien testauksen. Koira haistelee matkustajan ihon pinnalta raaputettua näytettä ja reagoi heti jos havaitsee merkkejä koronaviruksesta, jolloin henkilö ohjataan HYKS:n infopisteelle. Testaus kestää minuutin. Kuvassa testattavana Juha Turku, koronakoira Kossi ja koiran kouluttaja Susanna Paavilainen Suomen Wise Nose -yhdistyksestä. KUVA: TT

Suomen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen uusien laskelmien mukaan hallituksen suunnittelema tuplatestausmalli riskimaista Suomeen tuleville matkailijoille ei olisi tarpeen. THL:n mukaan matkailijoille voitaisiin sallia viikon oleskelu Suomessa yhden negatiivisen koronatestin perusteella.

THL:n arvioiden mukaan riittäisi, kun riskimaaksi luokitellusta maasta saapuva matkustaja testataan esimerkiksi lentokentällä.
THL esittääkin Suomen tartuntatautilakiin muutoksia, joiden mukaan Suomeen matkaaville voitaisiin sallia 5 –7 vuorokautta kestävien matkat. Tämä edellyttäisi negatiivista koronatestiä rajalla ja koronariskin pienentämistä matkanjärjestäjien turvallisuustoimenpiteillä.

THL perustelee kantaansa muun muassa sillä, että koronatoimien tehokkuus riippuu lähtö- ja saapumismaan koronatilanteesta.
Jos ero on pieni tai sitä ei ole, kovien koronatoimien merkitys pienenee.

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalaisen mukaan syitä karanteenin lyhentämiseen on käytännössä kaksi.
Ensinnäkin se, että viruksen kantaja levittää hyvin epätodennäköisesti virusta enää karanteenin loppuvaiheessa, vaara on suurin pari päivää ennen oireiden puhkeamista tai juuri niiden puhjettua.
Toinen syy on motivaatio : jos karanteeniaikaa lyhennetään, sen teho paranee, kun ihmiset jaksavat paremmin olla karanteenissa.

THL korostaa lausunnossaan myös, että vielä elokuun alussa noin puolet Suomen koronatartunnoista tuli maan ulkopuolelta, mutta tällä hetkellä alle viisi prosenttia niistä liittyy ulkomailla matkustamiseen.

Tautitapaukset ovat olleet noususuunnassa viime päivinä kaikkialla maailmassa. Suomi laskee tällä hetkellä riskimaiksi ne maat, joissa on havaittu yli 25 koronatartuntaa sataa tuhatta asukasta kohden viimeisen kahden viikon aikana. Riskimaihin kuuluvat tällä hetkellä kaikki EU-maat, myös Ruotsi.

Mutta koronatartunnat ovat viime päivinä lisääntyneet nopeasti myös Suomessa. Kuluneiden kahden viikon aikana 25 tartunnan raja 100 000 ihmistä kohden on useissa sairaanhoitopiireissä ylittynyt.

Suomen hallituksen ehdottaman lakimuutoksen mukaan riskimaista Suomeen saapuvalla ulkomaalaisella matkustajalla täytyisi 23.11. lähtien olla Suomeen saapuessaan negatiivinen koronatesti, joka on otettu 72 tunnin sisällä matkaanlähdöstä.

Yli kolmen vuorokauden matkoilla matkailijan olisi jäätävä kahden viikon karanteeniin, josta hän voisi vapautua 72 tunnin jälkeen toisella negatiivisella testillä.

Monissa Euroopan maissa karanteenijaksoa on lyhennetty 14 vuorokaudesta kymmeneen. Ranskassa on päädytty seitsemän vuorokauden karanteeniin.

Lopullisia päätöksiä asiasta ei Suomessa vielä olla tehty, vaan hallitus, THL, sairaanhoitopiirit ja kuntien infektiolääkärit käyvät keskusteluja ja pohdiskelevat asiaa.