RS 40/16: Ruosuvilinää ja teatteria

Arja Saijonmaa on vaikuttanut Ruotsissa 70-luvun lopusta lähtien.
Hän on tehnyt vuosikymmenien kuluessa erittäin monipuolisen laulu-uran, esiintynyt lukemattomia kertoja erilaisissa tv-ohjelmissa, mainoksissa ja elokuvissa, osallistunut kaksi kertaa molempien maiden euroviisukarsintoihin, toiminut YK:n hyväntahdon lähettiläänä, pyrkinyt eduskuntaan ja europarlamenttiin sekä kirjoittanut kirjoja.

Arja Saijonmaa on taiteellinen kyky, joka on jo yli neljänkymmenen vuoden ajan tehnyt korkeatasoista esitystaidetta. Hän on yksi Ruotsin tunnetuimmista suomalaisista.
Ruotsinsuomalaisten tavattavissa Arja on tänään Tukholman Telluksen vapaa-ajankeskuksessa, missä hän kertoo suomalaisesta kulttuurista ja sen merkityksestä kaikille Ruotsissa asuville, joilla on suomalaiset juuret.

Duo Nord koostuu sopraano Catarina Lundgrenista ja pianisti Heikki Pellisestä. He konsertoivat lokakuun 9. päivä Uppsalassa teemalla Juuret–Rötter.
Esityksen tarkoitus on vahvistaa ruotsinsuomalaista ylpeyttä omista juuristaan ja suomalaisesta syntyperästään.

Syksy on teatterin aikaa. Bäst före–Parasta ennen on Tampereen Työväen Teatterin karismaattisen Ilmari Saarelaisen yhden miehen teatteriesitys, joka kiertää Ruotsissa 17 paikkakunnalla syksyn aikana.

Ruotsinsuomalainen Pihka-teatteri kiertää syksyllä eri paikkakunnilla Hölmöläiset-näytelmänsä kanssa. Kyseessä on lämminhenkinen ja raikas esitys, jonka rakentuu muutaman tutun Hölmöläistarinan varaan.
Pihkateatterilta on tulossa myös uusi projekti nimeltään Kierrätyskabaree.

Ruotsinsuomalainen teatteriviikonloppu järjestetään Västeråsissa
15.–16. lokakuuta. Ohjelmassa on Teatteriliiton ohjaajaprojektin
näytelmien esityksiä, keskustelutilaisuus näytelmistä ja niiden
ohjaamisesta, teatteriesityksiä ja näyttelijäkurssi.

Ruotsinsuomalainen ammattiteatteri UusiTeatteri jatkaa suosittujen esitysten ”Minä olen puu” (2–6-vuotiaille) ja ”Jossain on maailma josta aikuiset eivät tiedä yhtään mitään” (6–10-vuotialle) esittämistä syksyllä, molemmat esitykset sopivat koko perheelle.