RS 40/23: Suomi valitsee presidentin

Suomen kansa käy presidentinvaaliin tammikuussa 2024. Virkaa hoitavalle Sauli Niinistölle tulee perustuslain sallimat kaksi kautta täyteen eikä hän näin ollen ole käytettävissä. Suomen tasavallan presidentin virkaan valitaan ensi vuoden alussa täysin uusi henkilö.

Suomen presidenttipeli on käynnissä. Joukko kovan luokan poliitikkoja on mukana kisassa ja kilpailu presidentin paikasta on kova.

Kesäkuussa kaksi suomalaista huippupoliitikkoa läksi mukaan kisaan.
Ulkoministeri, vihreiden kansanedustaja Pekka Haavisto ilmoittautui presidenttiehdokkaaksi 8. kesäkuuta.

Elokuussa Suomen Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ilmoitti, että puolue aikoo pyytää presidenttiehdokkaakseen entistä Kokoomuksen puheenjohtajaa ja pääministeriä Alexander Stubbia.

Elokuussa kristillisdemokraatit valitsivat ehdokkaakseen puolueen puheenjohtajana toimineen Sari Essayahin ja perussuomalaiset eduskunnan puhemiehen Jussi Halla-ahon.

Presidenttikisan yllätysnimi, Suomen Ulkopoliittisen instituutin johtaja, sitoutumaton Mika Aaltola ilmoitti lähtevänsä ehdolle presidentinvaaleihin valitsijayhdistyksen kautta.

Pitkän linjan keskustavaikuttaja, Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn ilmoitti ehdokkuudestaan 12. kesäkuuta ja syyskuussa hänen puolueensa Suomen Keskusta valitsi hänet virallisesti ehdokkaakseen.

Sosiaalidemokraattien ehdokas on todennäköisesti EU-komissaari Jutta Urpilainen. Vasemmistoliiton ehdokas on Li Andersson.

Muita ehdokkaita ovat liikemies Hjallis Harkimo, joka ilmoitti ehdokkuudestaan jo vuoden 2022 puolella Liike Nyt-yhdistyksen ehdokkaana. Myös monessa mukana ollut konkari Paavo Väyrynen on lähdössä mukaan kisaan.

Presidenttigalluppeja johtaa tällä hetkellä Pekka Haavisto, mutta Alexander Stubb, Olli Rehn ja Mika Aaltola tulevat aivan hänen kintereillään.

Presidentinvaalin ensimmäinen kierros käydään ensi vuoden alussa. Ennakkoäänstys Ruotsissa alkaa 17. tammikuuta.