RS 40/21: Lastenkirjat kiertueella & Tätä hän ei vielä kertonut

Lastenkirjojen näyttely ”Matka yli Itämeren” on parhaillaan Ruotsin kiertueella. Suomi on lastenkirjojen maa. Tukholman Suomen instituutin organisoima näyttely kulkee suuren suomalaisen lastenkirjailijan, Tove Janssonin hengessä.

Näyttely on parhaillaan Uumajassa, mistä se jatkaa Kalixin kautta Gävleen. Näyttelyn tarkempi esittely lehden juttusivuilla. Ruotsinsuomalaisiin kirja- ja kulttuurimessuihin on aikaa reilu kuukausi. Lastenkirjat ovat sielläkin tärkeässä osassa, muun muassa lastenkirjailija Päivi Hällström kuuluu messuilla palkittaviin kirjailijoihin. Kaksikielisten lastenkirjojen tekijän uusin teos on nimeltään ”Pikku, pikku loruja – små små ramsor”.

Veteraanitoimittaja Kari Lumikero kuuluu messujen mielenkiintoisimpiin henkilöihin uutuuskirjallaan ”Tätä en vielä kertonut”.

Kyseessä on Karin muistelmien toinen osa. Muistelmien ensimmäinen osa Uutismies ilmestyi 2019. Värikkäissä muistelmateoksissaan Kari kertoo uutistoimittajan työstään kuuden vuosikymmenen aikana eri puolilla maailmaa.

Pesunkestävä ruotsinsuomalainen Lumikero muutti Torniosta Tukholmaan 18-vuotiaana vuonna 1967. Hän työskenteli Ruotsin radion suomenkielisessä toimituksessa sekä MTV3:n Skandinavian kirjeenvaihtajana kolmen vuosikymmenen ajan, ja Berliinin kirjeenvaihtajana 1997 –2008, mistä hän palasi Tukholman kirjeenvaihtajaksi aina eläköitymiseensä saakka.

Karin tuntevat tietävät, että hän on lahjakas ja hauska jutunkertoja. Suuri yleisö tuntee hänet paremmin raportoijana pääministeri Palmen murhasta, Estonian uppoamisesta ja Afganistanin sodasta.

Ehkä kovin paikka oli Kaakkois-Aasian tsunami joulunpyhinä 2004. Lumikero oli ensimmäinen suomalainen toimittaja Thaimaan Phuketissa ja Khao Lakissa.

– Se tuho ei unohdu koskaan, sanoo Lumikero.

Hän sai vuonna 2005 Bonnierin suuren journalistipalkinnon raportoinnistaan luonnonkatastrofista, joka tappoi yli 220 000 ihmistä.

Ruotsinsuomalaiset kirja- ja kulttuurimessut: 13. marraskuuta 2021,Tukholman Suomen instituutti. Päivi Hällström, Kari Lumikero, Eija Hetekivi-Olsson, Sirpa Kähkönen, Anni Kytömäki, Tiina Laitila Kälvemark ja iso joukko muita kiinnostavia kirjailijoita uutuuskirjoineen yleisön tavattavissa.