RS 40/21: Barnböcker på turné & Det här har han ännu inte berättat

Barnboksutställningen ”Matka yli Itämeren” (En resa över Östersjön) är på turné i Sverige. Finland är barnböckernas förlovade land. Den här utställningen som är organiserad av Finlandsinstitutet går i den stora finska barnboksförfattaren Tove Janssons anda.

Utställningen är nu i Umeå och fortsätter sedan vidare till Kalix och Gävle. Utställningen presenteras närmare i en separat artikel i vår tidning.

Sverigefinska bok- och kulturmässan går av stapeln om en dryg månad.

Barnböcker presenteras även på mässan och barnboksförfattaren Päivi Hällström är en av de författare som uppmärksammas på mässan. Hällström skriver tvåspråkiga barnböcker. Hennes senaste bok heter ”Pikku, pikku loruja – Små små ramsor”.

Veteranjournalisten Kari Lumikero är en av de mest intressanta författarna på mässan där han presenterar sin senaste bok ”Tätä en vielä kertonut” (Det här har jag ännu inte berättat).

Boken är andra delen av Lumikeros memoarer. Den första delen Uutismies kom ut 2019.

I sina färgstarka memoarböcker berättar Kari om sitt arbete som nyhetsjournalist i olika delar av världen under sex årtionden.

Lumikero som är en tvättäkta sverigefinne flyttade från Torneå till Stockholm 18 år gammal 1967.

Han arbetade under tre decennier på Sveriges Radios finskspråkiga redaktion och som Skandinavien-korrespondent för finska MTV3. Han arbetade som utlandskorrespondent i Berlin 1997–2008 och återvände sedan till Stockholm och fortsatte att arbeta som korrespondent fram till sin pensionering.

Den som känner Kari vet att han är en fängslande och rolig berättare.

Den stora publiken känner honom framför allt som journalisten som rapporterade om mordet på statsminister Palme, Estoniakatastrofen och kriget i Afghanistan.

Det som nog var hans allra tuffaste uppdrag var rapporteringen om tsunamin i Sydostasien under julhelgen 2004.

Lumikero var den första finländska journalisten som var på plats i Phuket och Khao Lak i Thailand.

– Jag glömmer aldrig den förödelsen, konstaterar Lumikero.

År 2005 fick han Bonniers stora journalistpris för sin rapportering om naturkatastrofen som dödade över 220 000 personer.

Sverigefinska bok- och kulturmässan hålls den 13 november 2021 på Finlandsinstitutet i Stockholm.

Mässbesökarna får träffa Päivi Hällström, Kari Lumikero, Eija Hetekivi-Olsson, Sirpa Kähkönen, Anni Kytömäki, Tiina Laitila Kälvemark och ett stort antal andra intressanta författare som presenterar sina senaste böcker.