RS 40/19: Suomi-elokuvan parhaimmisto näytössä

Joukko uusia suomalaisia elokuvia on jälleen näytössä Ruotsissa, niitä esittää esimerkiksi Ny finsk film-elokuvakiertue. Muun muassa filmit Aurora, Mielensäpahoittajan jatko-osa ja Oma maa kuuluvat syyskauden ohjelmistoon.

Iloisia aikoja, Mielensäpahoittaja on Tiina Lymin ohjaama elokuva, joka sai ensi-iltansa Suomessa jo 2018. Kyseessä on sympaattinen komedia, joka nauraa suomalaisille hyväntahtoisesti. Elokuvan pääosaa näyttelee koko Suomen kansan tuntema ja rakastama Heikki Kinnunen, joka tekee vielä yli 70-vuotiaana yhden uransa komeimmista rooleista.

Aurora on ohjaaja-käsikirjoittaja Miia Tervon eskoistyö, romanttinen komedia, joka on tehty lappilaisella asenteella. Kyseessä on nuoren naisen kasvutarina joka käsittelee vaikeita teemoja, kuten rasismia ja päihdeongelmia ronskilla huumorilla. Elokuvan pääosaa, rovaniemeläisessä kauneushoitolassa työskentelevää Auroraa näyttelee Mimosa Willamo.

Oma maa on Markku Pölösen vuonna 2018 ohjaama sotien jälkeiseen Pohjois-Karjalaaan sijoittuva romanttinen komedia. Kyseessä on sotien jälkeisen uudisrakentamisen romantisointi. Elokuva kertoo menestyvän leipomoliikkeen pitäjän Anni-tyttärestä (Oona Airola), joka rakastuu jatkosodassa haavoittuneeseen Veikkoon (Konsta Laakso). Yhdessä he raivaavat –sisun ja rakkauden siivittäminä – valtiolta saamansa korpitilkun elinkelpoiseksi maatilaksi.

Teatterin puolella tapahtuu myös kuluvan syksyn aikana, ja Suomesta saapuu myös kirjailijoiden parhaimmistoa vierailulle.

Tarkemmat tiedot elokuvien, teatteriesitysten ja kirjailijavierailujen esityspaikoista ja –ajoista löytyvät Ruotsin Suomalainen –lehden ilmoitussivuilta.