RS 39/17: Suomi-elokuva ruotsin kiertueella

Joukko suomalaisia uutuuselokuvia on parhaillaan kiertueella Ruotsissa osana Ny finsk film -kiertuetta. Esityspaikkakuntina ovat muun muassa Tukholma, Göteborg, Borås, Malmö, Norrköping, Västerås, Uppsala, Uumaja ja Piteå.

Elokuva Miami kertoo kertoo erillään kasvaneista sisaruksista ja heidän jälleentapaamisestaan, joka käynnistää dramaattisten tapahtumasarjojen ketjun. Vaatimaton pikkukaupungin tyttö Anna (Sonja Kuittinen) päättää lähteä showtanssijana itsensä elättävän Angelan (Krista Kosonen) matkaan ja pian siskospari sotkeutuu verkkoon, jossa heitä uhkaavat velkojat, itämafia ja menneisyyden haamut.
Miami on suomalaisen ohjaajan Zaida Bergrothin draama, jonka jännittävät käänteet pitävät katsojan otteessaan.

Kaiken se kestää on Visa Koiso-Kanttilan ohjaama fiktiivinen lapsuustraumoista kertova perhedraama. Se on kuvattu Oulun seudulla helmi-kesäkuussa 2016.
Kaksi pikkupoikaa elää tavallista arkea 70-luvun Oulussa, mutta perheiden sisällä kiehuu.
Arka aihe – vanhempien pettäminen ja parinvaihto lasten silmin nähtynä – muistuttaa vanhempien vastuusta ja käytöksestä lasten läsnäollessa.
Suhteet omiin vanhempiin vaikuttavat myös siihen, miten ollaan omien lasten kanssa.

Ikitie-elokuva on Antti Tuurin samannimiseen menestysromaaniin perustuva historiallinen elokuva, joka kuvaa Suomen tapahtumia 1930-luvulla. Elokuva kertoo Yhdysvalloissa onneaan koittaneesta ja pörssiromahduksen vuoksi takaisin Suomeen palanneesta Jussi Ketolasta (Tommi Korpela), joka vaimonsa (Irina Björklund) ja kahden lapsensa kanssa rakentaa uutta elämää syrjäisessä korpi-Suomessa. Eräänä päivänä pihaan ajaa musta auto, joka vie Ketolan mennessään. Kyseessä on muilutus. Ketola pakenee luotisateessa Neuvostoliiton rajan yli, missä hän joutuu pakkokolhoosiin. Paluuta Suomeen ei ole, ja Stalinin vainot alkavat.

Tukholman Suomeninstituutti on saanut valtion budjettirahoituksen vuosille 2018-2020 suomalaisen kulttuurin ja elokuvien levittämiseen Ruotsissa.
Ny finsk film –kiertueen esitysajat ja –paikat löytyvät www.facebook.com/nyfinskfilm -osoitteesta.