RS 39/17: Finsk film på turné i Sverige

Flera nya finska filmer kan för närvarande ses på olika håll i Sverige som en del av turnén Ny finsk film. Filmerna visas bland annat i Stockholm, Göteborg, Borås, Malmö, Norrköping, Västerås, Uppsala, Umeå och Piteå.

Filmen Miami handlar om två systrar som har vuxit upp på var sitt håll och om deras återförening som sätter igång en kedja av dramatiska händelser. Den tillbakadragna småstadsflickan Anna (Sonja Kuittinen) bestämmer sig för att slå följe med sin syster Angela (Krista Kosonen) som är showdansare. Systrarna blir snart intrasslade i ett nätverk där de hotas av såväl fordringsägare, östmaffia som spöken från det förflutna.
Miami är ett drama av den finska regissören Zaida Bergroth med spännande uppslag som håller publiken i sitt grepp.

Star boys (Kaiken se kestää) är ett fiktivt familjedrama som är regisserat av Visa Koiso-Kanttila. Filmen är inspelad i Uleåborgsregionen mellan februari och juni 2016.
Två småkillar lever ett normalt vardagsliv i 70-talets Uleåborg, men stämningen i deras familjer är stormig.
Filmen har ett känsligt tema – föräldrarnas svek och partnerbyte som bevittnas av deras barn, vilket påminner om föräldrarnas ansvar och beteende i barnens närvaro.
Relationen till våra egna föräldrar påverkar också vårt beteende gentemot våra egna barn.

Filmen Den eviga vägen (Ikitie) är en historisk film som är baserad på Antti Tuuris succéroman med samma titel. Filmen handlar om händelser i Finland på 1930-talet. Filmens huvudperson Jussi Ketola (Tommi Korpela) har tillsammans med sin hustru (Irina Björklund) och sina två barn har sökt lyckan i USA, men har efter börskraschen återvänt till Finland där de försöker bygga upp ett nytt liv i en avlägsen obygd. En dag kör en svart bil ut till gården med representanter för den s.k. Lapporörelsen för att hämta Ketola och köra iväg honom till den sovjetiska gränsen. Ketola flyr i kulregn över gränsen till Sovjetunionen där han hamnar i en kolchos. Det finns ingen möjlighet till återvändo till Finland samtidigt som Stalin inleder sin förföljelse.

Finlandsinstitutet i Stockholm har beviljats statlig budgetfinansiering för åren 2018–2020 för distribution av finsk kultur och film i Sverige.
Föreställningstiderna och platserna för turnén Ny finsk film finns på adresserna www.facebook.com/nyfinskfilm och www.finlandsinstitutet.se/fi/suomalaisia-elokuvia.