RS 39/16: Lapsissa on tulevaisuus

Tukholman Suomi-instituutissa vietettiin viikko sitten kaksivuotisen Lue lapsenlapselle –lukuprojektin päätösseminaaria.
Projektin tärkein tavoite on suomen kielen elvyttäminen Ruotsissa. Hanke toteutettiin järjestämällä satutuokioita kuuden eri kunnan kirjastoissa.

Niissä isovanhemmat ja eläkeläiset ovat lukeneet satuja lapsille. Kouluttajana ja valmistajana lukutuokioihin on toiminut ruotsinsuomalainen lastenkirjailija Päivi Hällström.
Inspiraatiotuokioissa lasten kanssa on opeteltu lauluja ja loruja, on opeteltu käyttämään sorminukkeja ja kertomaan tarinaa omin sanoin.
Lukuprojekti on tehnyt suomen kieltä näkyväksi ja lisännyt tietoisuutta ruotsinsuomalaisuudesta yhteiskunnassa.

Ruotsinsuomalaisten lasten vanhemmat tietävät, että suomenkieliset satutuokiot ovat tärkeä asia lasten kielitaidolle.
Satujen ja kertomusten lukeminen antaa lapselle vahvan kielitaidon. Lapsen kieli ja mielikuvitus kehittyy sopivan kirjallisuuden myötä.
Hyvän kielitaidon perusteet luodaan varhaisiän aikana, ja siksi on tärkeää, että pienellekin lapselle luetaan satuja.

Ruotsinsuomalainen lastenkirjallisuus kaipaa elvytystä. Meidän lapsemme ovat pääosin Suomessa kirjoitettujen ja käännettyjen lastenkirjojen varassa.
Omaa ruotsinsuomalaista lastenkirjatuotantoa on erittäin vähän. Ruotsinsuomalainen lastenkirjallisuus kaipaa kipeästi vitalisointia.

Yksi hyvä esimerkki tästä on kun Västmanlannin suomenkielen hallintoaluekunnat tukivat Päivi Hällströmiä maanmainion pikkulasten laulukirjan Pikku pikku satuja julkaisussa.
Joissakin kunnissa on jaettu ilmaiseksi lastenkirjapaketteja ruotsinsuomalaisille lapsille. Se on yksi hyvä tapa edistää suomenkielistä lastenkulttuuria.

Ruotsinsuomalainen lastenteatteritoiminta on myös virkistymässä.
Parhaillaan Tukholmassa pyörii Uuden teatterin 6–10-vuotiaille tarkoitettu näytelmä ”Jossain on maailma, josta aikuiset eivät tiedä yhtään mitään”.

Sirkusammattilainen Raimundo on myös vauhdissa. Hän on valmistanut 3-6 -vuotiaille tarkoitetun esityksen, joka sisältää nukketeatteria, taikatemppuja, jongleerausta, musiikkia, tanssia ja sirkuspelleilyä.
Raimundo esiintyy Karlskogan kirjastossa kansainvälisenä lasten päivänä 3. lokakuuta klo 10.00.

Suomenkielisistä satutuokiosta, lastenteatterista ja muusta lasten ohjelmasta lisätietoa lehden ilmoitussivuilla.