RS 39/20: Nostaako Tero Pitkämäki suomen keihäänheiton uuteen kukoistukseen ?

Suomi oli vuosikymmeniä keihäänheiton suurvalta ja suomalaiset heittäjät kuuluivat lajin ehdottomaan maailmaneliittiin.

Tästä kertoivat yleisurheilun vuosittaiset rankinglistat, joissa maailman kymmenen parhaan keihäänheittäjän listalla oli jatkuvasti vähintään neljä suomalaista.

 

Lajilla on Suomessa todella pitkät ja kunniakkaat perinteet. Trubaduuri ja näyttelijä Tapio Rautavaara oli Lontoon kesäkisojen keihäskuningas 1948.Teuvan rivakkaa edustava Pauli Nevala voitti olympiakultaa Tokiossa 1964. Pihtiputaan Jorma Kinnunen heitti olympiahopeaa Meksikossa 1968 ja hänen poikansa Kimmo Kinnunen MM-kultaa 1991 Tokiossa.

Arto Härkönen heitti Suomelle kultaa Los Angelesin olympialaisissa 1984. Räväkkäpuheinen tohmajärveläinen Seppo Räty heitti MM-kultaa Roomassa 1987 ja on voittanut kolme olympiamitalia. Lapuan Virkiän Tapio Korjus kiskaisi olympiakultaa Soulissa 1988. Aki Parviainen on kaksinkertainen MM-mitalisti, hän heitti kultaa 1999 ja hopeaa 2001. Antti Ruuskanen kiskaisi hopeaa Lontoon 2012 olympialaisissa.

Naisten puolella Tiina Lillak voitti MM-kisojen mestaruuden Helsingissä 1983 ja olympiahopeaa Los Angelesissa 1984. Heli Rantanen Lammilta kiskaisi olympiakultaa Atlantassa 1996.

 

37-vuotias ilmajokelainen olympiamitalisti Tero Pitkämäki on kautta aikojen menestynein suomalainen keihäänheittäjä.

Hän ilmoitti lokakuussa 2019 lopettavansa kilpailu-uransa.

Suomalaisen keihäänheiton ykkösnimi oli poissa kansainvälisiltä areenoilta. Suomen kansa havahtui kylmään todellisuuteen: Suomi ei enää ollutkaan keihäänheiton ykkösmaa, eikä suomalaisia nimiä enää löydy maailman top ten -listoilta.

Tero Pitkämäki kertoi pari viikkoa sitten medialle olevansa kiinnostunut Suomen Urheiluliiton päävalmentajan tehtävästä. – Haluan antaa tietotaitoni nuorten heittäjien käyttöön, Pitkämäki kertoo. Hän korostaa huippu-urheilun kokonaisvaltaisuutta ja haluaa löytää lajille yhteisen tekemisen sävelen.

Suomalainen yleisurheiluväki on ottanut Teron aloitteen innolla vastaan.

Tero Pitkämäellä on paljon annettavaa esimerkiksi tekniikka-asioissa, ja hän tuo valmennukseen myös sitä vaatimustasoa, jota kansainvälisessä huippu-urheilussa tarvitaan. Nuorille keihäänheittäjille hän on hieno esikuva ja inspiraation lähde.