RS 39/20: Ger Tero Pitkämäki den finska spjutkastningen ett nytt lyft?

I flera decennier var Finland en stormakt inom spjutkastningen och finska spjutkastare ingick i den absoluta världseliten.

Detta framgår av de årliga rankinglistorna där minst fyra finländare ständigt låg på listan över världens tio bästa spjutkastare.

Grenen har i Finland långa och ärofulla traditioner. Den välkände trubaduren och skådespelaren Tapio Rautavaara vann spjutguld vid sommar-OS i London 1948.

Pauli Nevala som representerade Teuvan Rivakka vann OS-guld i Tokyo 1964. Jorma Kinnunen från Pihtipudas vann OS-silver i Mexiko 1968 och hans son Kimmo Kinnunen OS-guld i Tokyo 1991. Arto Härkönen kastade hem OS-guldet i Los Angeles 1984.

Den frispråkige Seppo Räty från Tohmajärvi vann VM-guld i Rom 1987 och har också vunnit tre OS-medaljer. Tapio Korjus som representerade Lapuan Virkiä vann OS-guld i Seoul 1988.

Aki Parviainen kastade hem två VM-medaljer, guld 1999 och silver 2001. Antti Ruuskanen vann silvermedaljen vid OS i London 2012.

Bland damerna vann Tiina Lillak VM-guld i Helsingfors 1983 och OS-silver i Los Angeles 1984. Heli Rantanen från Lammi tog hem OS-guldet i Atlanta 1996.

 

37-årige OS-medaljören Tero Pitkämäki från Ilmajoki är Finlands genom tiderna mest framgångsrike spjutkastare.

I oktober 2019 meddelade Pitkämäki att han avslutar sin tävlingskarriär. Den finska spjutkastningens främsta namn lämnade sedan de internationella arenorna.

Det finska folket vaknade upp till en karg verklighet: Finland var inte längre bäst i spjut och inga finska namn fanns med på världens top ten-listor.

För ett par veckor sedan uppgav Tero Pitkämäki för medierna att han gärna vill bli huvudtränare för Finlands Friidrottsförbund. – Jag vill att unga spjutkastarna ska få dra nytta av min know-how, berättade Pitkämäki. Han betonar att elitidrotten bygger på helheten och att han vill hitta en gemensam melodi för landets spjutkastare.

Pitkämäkis initiativ togs emot av det finska friidrottsfolket med stor entusiasm. Han har mycket att ge bland annat i fråga om tekniken och han kommer också att införa en sådan kravnivå på träningen som är ett måste i den internationella elitidrotten. Han är en bra förebild och inspirationskälla för landets unga spjutkastare.