RS 39/19: Vihainen leski ja tanssimaaottelu

Syyskuussa SVT2:lla esitetty ruotsinsuomalaisista ensimmäisen polven siirtotyöläisistä ja raskaan työn tekijöistä kertovan sarjan Kova työ toinen kausi, jossa yhtenä teemana oli ruotsinsuomalaiset ja alkoholinkäyttö, sai aikaan vilkkaan keskustelun ruotsinsuomalaisten keskuudessa. Ankarasta työnteosta kertominen koettiin yleisön keskuudessa posiviivisena, mutta joidenkin mielestä raskaista huveista kertomien olisi saanut jäädä vähemmälle huomiolle.

SVT jatkaa ruotsinsuomalaista teemaa 1. lokakuuta, jolloin alkaa ruotsinsuomalaisista menestyjistä kertova sarja Inte utan min mamma. Esittelyssä ovat huippukokki Tommy Myllymäki, thainyrkkeilija Nicholas Bryant ja artisti Adam Tensta.

Ruotsinsuomalaiset ovat tanssivaa kansaa ja maassa toimi useita perinteikkäitä ruosutanssiseuroja, kuten esimerkiksi Göteborgilainen tanssiseura Saanko Luvan, joka vietti viime viikonloppuna 20-vuotisjuhliaan Backa Folkets Husilla.

Tanssiväen keskuudessa on myös suunnitteilla keväällä 2020 pidettävä Suomi-Ruotsi -tanssimaaottelu, jossa Ruotsin osuudesta vastaavat ruotsinsuomalaiset tanssisseurat ja Suomen osuudesta Suomen tanssiseurojen liitto Susel. Lisätietoja tanssimaaottelusta Ruotsin Suomalainen -lehden toimituksesta.

Vihainen leski on näytelmä, tarkemmin sanoen komedia, joka perustuu Minna Lindgrenin kehuttuun romaaniin. Vihainen leski esitetään Helsingin kaunginteatterissa ja lähetetään suorana useisiin kymmeniin elokuvateattereihin eri puolilla Ruotsia 22. marraskuuta.

Suomalaisia elokuvia esitetään myös eri puolella maata Finsk film-kiertueen puitteissa, näytteillä ovat mm. Mielensäpahoittaja, Oma maa, Risto Räppääjä ja Joulumaa.

Lisätietoja lipuista ja esityspaikoista Ruotsin Suomalainen -lehden ilmoitussivuilta.