RS 39/19: Arga änkan och danslandskampen

Den andra säsongen av serien Hårt arbete som visades på SVT2 i september handlar om den första generationen finska arbetare som invandrade till Sverige. Ett av seriens teman var sverigefinländarnas alkoholanvändning, vilket har väckt livlig debatt bland sverigefinländarna.

Många ansåg att det var positivt att serien handlade om det tunga arbetet men enligt en del kunde man ha fäst mindre uppmärksamhet vid de tunga nöjena.

 

SVT1 fortsätter med det sverigefinska temat den 1 oktober när man börjar sända serien Inte utan min mamma som handlar om framgångsrika sverigefinländare.

Man presenterar stjärnkocken Tommy Myllymäki, thaiboxaren Nicholas Bryant och artisten Adam Tensta.

Sverigefinländarna är ett dansande folk. Här finns flera anrika dansföreningar som till exempel dansföreningen Saanko Luvan i Göteborg som förra helgen firade sitt 20-årsjubileum på Backa Folkets Hus.

Dansfolket har också planer på en danslandskamp mellan Finland och Sverige under våren 2020. Sverigefinska dansföreningar står då för den svenska insatsen och det finska sällskapsdansförbundet Susel står för det finska bidraget. Ytterligare information om danslandskampen lämnas av redaktionen för tidningen Ruotsin Suomalainen.

 

Arga änkan är en pjäs eller rättare sagt en komedi som bygger på Minna Lindgrens lovordade roman med samma namn. Arga änkan spelas på Helsingfors stadsteater den 22 november. Föreställningen direktsänds på tiotals biografer på olika håll i Sverige.

Även Finska filmer visas på olika håll i landet inom ramen för turnén Finsk film. Man visar bland annat filmerna Kverulanten (Mielensäpahoittaja), Det egna landet (Oma maa), Risto Rappare (Risto Räppääjä) och Jullandet (Joulumaa).

Ytterligare information om biljetterna och föreställningsplatserna finns på vår tidnings annonssidor.