RS 38/18: Suomalaisen kulttuurin syksy

Syyskausi 2018 on täynnänsä suomalaista kulttuuritarjontaa, konsertteja, teatteria, taidenäyttelyitä ja mielenkiintoisia kirjailijavierailuja.

Yksi Suomen arvostetuimmista kirjailijoista, Merete Mazzarella, saapuu Tukholman Suomen instituuttiin keskiviikkona 26. syyskuuta klo 18.00 kertomaan uusimmasta romaanistaan Alma.

Alma Söderhjelm (1870–1949) oli Suomen ensimmäinen naispuolinen professori ja Pohjoismaiden ensimmäinen naispuolinen dosentti.
Hän oli räiskyvä persoona, Dagens Nyheterin kolumnisti ja näkyvä hahmo Tukholman kulttuuripiireissä 1920– ja –30-luvuilla.
Merete Mazzarellan teos on syväsukellus Alma Söderhjelmin dramaattiseen elämäntarinaan .
Kirjassa vilisee sen ajan tunnettuja kulttuurihenkilöitä, kuten Jean Sibelius, Greta Garbo, Alexandra Kollontay, Mauritz Stiller ja Hjalmar Bergman.

Suomalainen kirjallisuus on hyvin esillä myös Göteborgissa 27.–30. syyskuuta järjestettävillä kirjamessuilla.
Tänä vuonna 200 vuotta täyttävä Zacharias Topelius ja Välskärin kertomukset ovat seminaarin aiheena, ja mukana on edustava joukko Suomen eturivin kirjailijoita.

Perinteiset ruotsinsuomalaiset kirja- ja kulttuurimessut järjestetään tänä vuonna 10. marraskuuta klo 11–17 Tukholman Suomen instituutissa.
Tarjolla on kirjailijahaastatteluja, taidenäyttelyitä, runonlausuntaa, kirjapöytiä ja aktiviteetteja lapsille ja nuorille.

Messuilla esitellään monia ruotsinsuomalaisia uutuuskirjoja. Kirjailija Antti Tuurin kaksi vuotta sitten julkaisema ruotsinsuomalaisista kertova teos Tangopojat saa jatkoa.
Kirjailija Asko Sahlberg esittelee messuilla uusimman kirjansa Haudallasi Adriana, joka on samanaikaisesti rakkausromaani ja kriittinen pohjoismaisen nyky-yhteiskunnan kuvaus.
Messuilla esittelevät uudet teoksensa myös Anja Blomqvist, Jorma Keskitalo, Aulis Kytömäki, Maire Niittylä, Timo Roune, Marja Räihä, Erkki Vittaniemi ja Birger Winsa.