RS 38/18: Höstens finska kulturutbud

Höstsäsongen 2018 är fylld av finsk kultur både i form av konserter, teater, konstutställningar och intressanta författarbesök.

Merete Mazzarella som är en av Finlands mest uppskattade författare berättar om sin senaste roman Alma på Finlandsinstitutet i Stockholm onsdagen den 26 september klockan 18.00.

Alma Söderhjelm (1870–1949) var Finlands första kvinnliga professor och den första kvinnliga docenten i Norden.
Hon var en sprakande personlighet, Dagens Nyheters kolumnist och en framträdande figur i Stockholms kulturella kretsar på 1920- och 1930-talet.
Merete Mazzarellas verk är en djupdykning i Alma Söderhjelms dramatiska livshistoria.
Flera av den tidens kända kulturpersonligheter som Jean Sibelius, Greta Garbo, Alexandra Kollontay, Mauritz Stiller och Hjalmar Bergman figurerar i boken.

Den finska litteraturen är väl representerad även på bokmässan i Göteborg den 27–30 september.
Zacharias Topelius 200 år och hans verk Fältskärns berättelser är tema för ett seminarium på bokmässan. En representativ skara framgångsrika finländska författare kommer också att medverka.

Den traditionella sverigefinska bok- och kulturmässan hålls i år den 10 november klockan 11–17 på Finlandsinstitutet i Stockholm.
I programmet finns författarintervjuer, konstutställningar, poesiläsning, bokbord och aktiviteter för barn och ungdomar.

Flera nya sverigefinska böcker kommer att presenteras. Antti Tuuris roman Tangopojat (Tangopojkarna) som kom ut för två år sedan får nu en fortsättning.
Författaren Asko Sahlberg presenterar på mässan sin senaste bok Haudallasi Adriana (Vid din grav Adriana) som är en kärleksroman och samtidigt en kritisk betraktelse av dagens nordiska samhälle.
Även Anja Blomqvist, Jorma Keskitalo, Aulis Kytömäki, Maire Niittylä, Timo Roune, Marja Räihä, Erkki Vittaniemi och Birger Winsa presenterar sina nya verk på mässan.