RS 38/17: Nya sverigefinska böcker

Sverigefinska författare har under den gångna sommaren och hösten gett ut böcker på löpande band. Den sverigefinska bok- och kulturmässan som hålls i november närmar sig och många kommer också att delta i bokmässan i Göteborg som inleds om en vecka.

Asko Sahlbergs nya roman Amandan maailmat kom ut i augusti. Bokens huvudperson Amanda är en isolerad äldre kvinna som bor i utkanten av staden i ett litet hus bredvid en potatisåker.
Hon råkar möta en flyktingpojke vid namn Samir och vår tids konflikter blir en del av vardagen för den välvilliga och tillbakadragna åldringen.

Kulturredaktör Kirsi Blombergs nya bok Läikittäin Hyvä Tahto kom ut i augusti. Romanen handlar om en alternativ framtid år 2018.
Det kommande året är valår i Sverige, men Blombergs roman är inte något politiskt verk.
I Blombergs fiktion har makten lämnats över till Goda Viljan – ”humana” algoritmer vars syfte är att se till att människorna får största möjliga frihet och säkerhet och så lite skador som möjligt. Boken innehåller en mängd färgglada karaktärer, var och en med sitt eget sätt att leva i den alternativa tidsåldern.

Tiina Laitila Kälvemarks senaste roman Seitsemäs kevät handlar om människor som till varje pris försöker förverkliga sina drömmar. Seitsemäs kevät är en så kallad episodisk roman där flera fristående berättelser är sammanflätade med varandra. Huvudrollen innehas av två Stockholmsfamiljer.
 Laitila Kälvemark debuterade med novellsamlingen Kadonnut ranta som följdes av romanen Karkulahti 2015.

Göteborgsförfattaren Leo Ylitalos andra roman Banaanitalo kom ut i början av september. Boken handlar om unga finländare som på 1970-talet flyttade till Sverige för att arbeta på Marabous chokladfabrik.

Ari Heikkilä från Trosa deputerade nyligen med diktverket Enkelit lentävät vastatuuleen. Boken innehåller dikter från en period av närmare femtio år. Verket är en del av Tammerforsförlaget Mediapintas serie Finland 100 diktböcker.
I samma serie har förlaget även gett ut den Stockholmsbaserade författaren Ilari Soles diktverk Päivien kimallus, pimeät vuodet.
Under den gångna veckan gav samma förlag även ut Manja Lehtos kåserisamling Tikusta asiaa – kielimummon tarinoita.

Inom barnlitteraturen kommer Marja Siekkinens nya barnbok Kaapo Kaali ut i slutet av september.
Sverigefinländarnas patriotiska känslor hålls varma av Finlandsvännen och historikern Herman Lindqvist som under hösten ger ut en bok om Mannerheim.