RS 38/16: Dags att utse Årets sverigefinne

Årets sverigefinne, Årets unga sverigefinne och Årets vardagshjälte koras på galan Sverigefinnar 2016. Nomineringarna till Sverigefinnar 2016 inleddes officiellt i måndags.

Dessa utmärkelser delas ut till personer som under det gångna året lyft fram den sverigefinska identiteten på ett förtjänstfullt sätt.
Evenemanget arrangeras av Sisuradio, SVT:s finskspråkiga redaktion, Finlandsinstitutet i Stockholm och tidningen Ruotsin Suomalainen.

Nomineringstiden går ut den 9 oktober och förslagen samlas in av Sisuradio.
Omröstningen om Årets vardagshjälte pågår till den 30 oktober.
Ytterligare information om tävlingen finns på vår tidnings annonssidor och hemsida samt på Sisuradios hemsida.

Utmärkelserna som årets sverigefinnar 2016 delas ut på galan Sverigefinnar 2016 den 18 november på Finlandsinstitutet i Stockholm.
För galans musikutbud svarar den kända sverigefinska sångerskan Anna Järvinen som snart ska ge ut ett album på finska.

Under hösten får vi även se henne som tv-journalist i en serie där hon för in de finska kvinnorna i svenskarnas vardagsrum i en storsatsning av SVT1.
”Anna Järvinen och kvinnorna” är en ny tv-serie där Anna intervjuar kvinnor som i likhet med henne själv har sina rötter i Finland.
Ensamhet, skapande, kärlek och rotlöshet är programseriens centrala teman.

I den första delen av serien intervjuar Anna Järvinen fotografen Tuija Lindström bland annat om den kreativa processen och om att åldras som kvinna.

I den andra delen möter hon Michelle Nakagawa som leder kören Tensta Gospel Choir, och i den tredje reser hon till London för att träffa den finsk-nigerianska skribenten Minna Salami.

I det fjärde avsnittet diskuterar hon med biskop Tuulikki Koivunen Bylund kring teman som tro och olycklig barndom. I den femte delen berättar Stockholms Stadsteaters teaterchef Anna Takanen om hur kriget har påverkat dem som har sina rötter i Finland.

Anna Järvinen och kvinnorna – den första delen sänds på SVT1 29.9 kl. 22:45

Galan Sverigefinnar 2016 hålls 18.11 kl. 18.00–21.00 i Sibeliussalen på Finlandsinstitutet i Stockholm, Snickarbacken 4.