RS 38/20: Suomeen saa matkustaa vapaasti ensi lauantaista lähtien

Suomen matkustussäännöt muuttuvat ensi lauantaina, kertoi Suomen hallitus viime viikon perjantaina. Rajavalvonta Suomen ja Ruotsin välillä lakkaa syyskuun 19. päivä, sen jälkeen Suomeen saa matkustaa Ruotsista vapaasti.

Ruotsista tulijoilta ei vaadita koronatestiä eikä karanteenia.

Suomen sisäministeri varoitti kuitenkin perjantaina 11. syyskuuta, että matkustusrajoitukset voidaan palauttaa, mikäli tautitilanne Ruotsissa pahenee, kertoi sisäministeri Maria Ohisalo.

Matkustaminen Suomeen on vapaata niistä maista, joissa tautitapauksia on enintään 25 sataatuhatta asukasta kohden.

Suomi tarkistaa maiden tilanteen viikoittain. Jos koronatilanne joissakin maissa heikentyy, Suomen hallitus palauttaa rajavalvonnan.

Suomi vaatii raja-arvon ylittävistä maista tulevilta negatiivisen koronatestin lokakuun alusta lähtien. Ilman testiä olevilta voidaan kieltää maahantulo. Testivelvoite ei koske Suomen kansalaisia.

Suomen aiempi raja oli kahdeksan tartuntaa, joten nyt ylärajan noustessa matkailu Suomeen vapautuu Ruotsista, Norjasta, Islannista, Virosta, Latviasta, Liettuasta, Saksasta, Puolasta, Bulgariasta, Slovakiasta, Kyproksesta ja Liechtensteinista.
Euroopan ulkopuolisista maista höllennyksen piiriin kuuluvat Uusi-Seelanti, Australia, Japani, Etelä-Korea, Kanada ja Thaimaa.

Viron ja Ruotsin lauttaliikenteessä ja lentoliikenteessä Suomeen sallitaan työmatkaliikenne raja-arvoista riippumatta ilman testaustodistusta ja karanteenia.

Myös Tornionjokilaaksossa palataan lauantaina kohden normaalia, kun lähes kaikki rajavartijat poistuvat normaaleihin työtehtäviinsä ja matkustus Ruotsin ja Suomen välillä vapautuu. Rajavartijoiden poistuminen Haaparanta-Tornion katukuvasta on merkittävä asia, koska läntisellä maarajalla ei ole ollut tällaista rajavalvontaa normaalisti.

Ruotsin ja Suomen välillä seilaaville laivayhtiöille Suomen hallituksen päätös on ennennäkemättöman iloinen uutinen, kun risteilyliikenne on ollut keväästä lähtien poikki Tukholman ja Helsingin välillä.

Elinkeinoelämä riemuitsee, sillä Suomi on Ruotsin toiseksi tärkein vientimaa.

Tavallisille ruotsinsuomalaisille on suuri helpotus, kun lauantaista lähtien voi jälleen vapaasti matkustaa tapaamaan sukulaisia Suomeen.