RS 38/20: Fritt fram att resa till Finland från och med lördag

Den finska regeringen meddelade i fredags att de finska resereglerna ska ändras nu på lördag. Gränsbevakningen mellan Finland och Sverige upphör den 19 september. Därefter är det fritt fram för resor mellan Sverige och Finland.

Resenärer från Sverige behöver inte genomgå coronatest eller karantän.

Finlands inrikesminister Maria Ohisalo varnade dock på fredagen den 11 september att man kan införa reserestriktioner på nytt om sjukdomssituationen i Sverige förvärras.

Det blir tillåtet att resa till Finland från länder med högst 25 sjukdomsfall per 100 000 invånare.

Finland kontrollerar ländernas situation varje vecka. Om coronasituationen förvärras i något land återinför den finska regeringen gränsbevakningen.

Finland kräver ett negativt coronatest för resenärer från länder som överskrider gränsvärdet från oktober månads början. Den som inte har genomgått något test kan nekas inresa. Testkravet gäller inte för finska medborgare.

Den tidigare gränsen i Finland var 8 sjukdomsfall per 100 000 invånare. Nu när den övre gränsen har höjts är det fritt fram att resa till Finland från Sverige, Norge, Island, Estland, Lettland, Litauen, Tyskland, Polen, Bulgarien, Slovakien, Cypern och Liechtenstein.

För länder utanför Europa gäller de nya reglerna vid resor från Nya Zeeland, Australien, Japan, Sydkorea, Kanada och Thailand.

När det gäller färjetrafiken från Estland och Sverige samt flygtrafiken till Finland tillåts arbetsresor oavsett gränsvärde utan krav på testintyg eller karantän.

Även i Tornedalen återgår man på lördag till normalläget när resorna mellan Sverige och Finland släpps fria och nästan alla gränsbevakare återgår till sina ordinarie arbetsuppgifter. Det är en stor sak att gränsbevakarna försvinner från gatubilden i Haparanda och Torneå eftersom man normalt inte har den typen av gränsbevakning vid landgränsen mellan länderna.

För färjebolagen med trafik mellan Sverige och Finland är den finska regeringens beslut ett stort glädjebesked eftersom all kryssningstrafik mellan Stockholm och Helsingfors har varit stoppad sedan i våras.

Näringslivet jublar för Finland är Sveriges näst viktigaste exportland.

För vanliga sverigefinländare är de nya reglerna en stor lättnad eftersom man från och med lördag åter kan resa fritt till Finland och träffa sina släktingar.

Bildtext: Från och med lördag är det fritt fram att resa från Sverige till Finland. Resenärer från Sverige behöver inte genomgå coronatest eller karantän.