RS 37/18: Kuningaskunta siirtyi hallitusneuvottelujen aikaan

Vaaleista on tämän lehden ilmestyessä kulunut neljä vuorokautta.
Lopullinen vaalitulos alkaa olla selvillä ja kuningaskunta siirtyy kiperien hallitusneuvottelujen aikaan.
Ennakkotietojen mukaan 84,4 prosenttia Ruotsin äänioikeutetuista äänesti näissä vaaleissa, eli äänestysprosentti näyttää nousseen hiukan vuoden 2014 vaaleihin verrattuna.

Tukholman valtiopäivätalossa ja puoluekortteleissa käynnistyy nyt kuuma poliittinen peli, kun valtiopäiville valittujen puolueiden edustajat käyvät painiottelua siitä, kuka muodostaa tulevan hallituksen ja millä pohjalla. Hallitusneuvotteluista voi tulla tällä kertaa hyvinkin kiperät.

Kansakunnan edun vuoksi on toivottavaa, että puolueet saavat pelattua hallituspelin mahdollisimman nopeasti selväksi. Ruotsi tarvitsee toimintakykyisen hallituksen, jotta rahoitusmarkkinat rauhoittuvat ja asuntolainojensa kanssa painiskeleva kansa saa rauhassa jatkaa arkista raatamistaan menettämättä yöuniaan.

Ruotsinsuomalaisia, suomen kieltä puhuvia ja aidosti ruotsinsuomalaisten asioita ajavia edustajia valittiin jälleen valtiopäiville muutamia, kuten merkiksi Pyry Niemi Bålstasta ja Sven Erik Bucht Haaparannasta.
RS-lehden ensi viikon numerossa esitellään tarkemmin valtiopäiville valitut ruosuedustajat. Lisäksi käymme läpi kunnanvaltuustoihin valittuja valtuutettuja, joita heitäkin on useita satoja.

Vaikuttaa siltä, että ruotsinsuomalaisten ja suomen kielen asema tulee etenemään suotuisissa merkeissä vaalituloksesta riippumatta myös tulevalla vaalikaudella. Suomen kielen hallintoalueeseen tulee mitä todennäköisimmin liittymään joukko uusia kuntia.
Se, että hallintoalueen mukana tulevat suomen kieltä koskevat oikeudet toteutuvat täysimääräisinä on tulevan vaalikauden tärkeimpiä asioita suomenkielisen vähemmistön kannalta.