RS 37/16: Syksyllä ruosukirja kukoistaa

Antti Tuurilta ilmestyy syyskuussa ruotsinsuomalaisessa ympäristössä liikkuva romaani Tangopojat. Kyseessä on nuoren miehen siirtolaistarina 1960-luvulta.
Suomen maaseutu tyhjeni, kun sadattuhannet työikäiset miehet ja naiset muuttivat Ruotsiin. Yksi heistä on Sauli, sekatyömies, tanssiorkesterin haitaristi Pohjanmaalta.
Hän pakkaa laukkunsa ja pääsee töihin Volvon valimoon. Saulin orkesteri Tangopojat keikkailee suomalaispaikkakunnilla ja tanssikeikkoja riittää.
Antti Tuurin romaani piirtää vahvaa ajankuvaa ruotsinsuomalaisten elämästä 1960-luvulta eteenpäin. Moni löytää kirjasta paljon tuttuja asioita ja itsensä kaltaisia kokijoita.

Antti Tuuri on ruotsinsuomalaisten tavattavissa 12. marraskuuta Tukholman Suomen instituutissa pidettävillä Ruotsinsuomalaisilla kirja- ja kulttuurimessuilla.

Asko Sahlbergin uutuuskirja Pilatus tulee painosta syyskuun aikana.
Kyseessä on Rooman valtakunnan aikaan sijoittuva historiallinen romaani, ja sen päähenkilöinä ovat Rooman keisarit ja juutalaiset profeetat.
Asko Sahlberg on tuottelias kirjailija. Pilatus on hänen viidestoista romaaninsa. Hän on ollut Finlandia-palkintoehdokkaana kolme kertaa ja ehdolla mm. Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon saajaksi.

Asko Sahlberg kertoo uudesta kirjastaan Göteborgin kaupunginkirjaston juhlasalissa suomenkielisessä kirjailijamatineassa 24. syyskuuta klo 15-16.

Valtiopäiväedustaja Erkki Tammenoksa julkaisi muistelmansa ”Erkki Tammenoksa minns och berättar” keväällä 2016.
Vuonna 1955 Ruotsiin Älvsjön kaapelitehtaan palvelukseen muuttanut Tammenoksa teki pitkän uran ammattiyhdistysliikkeen parissa ja istui valtiopäivillä vuosina 1982-1991 sosiaalidemokraattien riveissä.
Hän sai elää sosiaalidemokraattisen puolueen hohdokkaimmat päivät, jolloin puoluetta johtivat Olof Palme, Ingvar Carlsson ja Göran Persson.

Erkki Tammenoksan kirja on poliittinen muistelmateos, joka kertoo Ruotsin poliittisesta lähihistoriasta ruotsinsuomalaisin silmin nähtynä.
Erkki kertoo kirjastaan 17. 9. klo 15 Tukholman suomalaisessa kirjakaupassa.

Syksy on myös kirjamessujen aikaa. Göteborgin Bok & Bibliotek-messut käynnistyvät viikon kuluttua. Messujen Suomen osastolla ovat viikon aikana tavattavissa mm. Sofi Oksanen, Märta Tikkanen ja Claes Andersson.
23. syyskuuta messujen ohjelmassa on kaksikin ruotsinsuomalaisuutta sivuavaa seminaaria, keskustelemassa ovat mm. Henrik Meinander, Maria Wetterstrand, Jarmo Lainio ja Anu Koivunen.

Marraskuun 12. päivä ovat sitten vuorossa Ruotsinsuomalaiset kirja- ja kulttuurimessut Tukholman Suomen instituutissa. Suomesta vetonauloina ovat Antti Tuuri ja Laura Lindstedt, ruotsinsuomalaista kirjailijakaartia edustavat mm. Kalle Kniivilä, Kirsi Blomberg, Raimo Sillanpää, Leo Ylitalo ja Keijo Winsten.