RS 37/16: Hösten är de sverigefinska böckernas glanstid

Antti Tuuris nya roman Tangopojat kommer ut i höst. Bokens händelser är förlagda till den sverigefinska miljön där Tuuri skildrar en ung invandrarkilles historia från 1960-talet och framåt.
Den finska landsbygden tömdes när hundratusentals män och kvinnor i arbetsför ålder flyttade till Sverige. En av dessa män är Sauli, en diversearbetare som spelar dragspel i en dansorkester från Österbotten.
Sauli packar sin väska och får arbete på Volvos gjuteri. Hans orkester Tangopojat åker runt och har gott om spelningar på orter med många finländare.
Antti Tuuris roman ger en bra tidsbild av sverigefinländarnas liv från 1960-talet och framåt. Många kommer att känna igen sig i berättelsen och bokens karaktärer som liknar dem själva.
Sverigefinländarna har möjlighet att träffa Antti Tuuri på Finlandsinstitutet i Stockholm den 12 november i samband med Sverigefinska bok- och kulturmässan.
Asko Sahlbergs nya roman Pilatus kommer ut i september.
Händelserna i hans historiska roman är förlagda till tiden för det romerska riket. Bokens huvudpersoner är de romerska kejsarna och judiska profeterna.
Asko Sahlberg är en produktiv författare. Pilatus är hans femtonde roman. Sahlberg har nominerats till Finlandiapriset tre gånger och har även varit nominerad till Nordiska rådets litteraturpris.
Asko Sahlberg berättar om sin nya roman i Göteborgs Stadsbibliotek i samband med en finskspråkig författarmatiné den 24 september klockan 15–16.
Riksdagsledamoten Erkki Tammenoksa gav under våren ut sin memoarbok ”Erkki Tammenoksa minns och berättar”.
Tammenoksa flyttade till Sverige 1955 och började arbeta på Älvsjö Kabelfabrik. Han har bakom sig en lång karriär inom fackföreningsrörelsen. Han var socialdemokratisk riksdagsledamot åren 1982–1991.
Tammenoksa fick uppleva det socialdemokratiska partiets mest glamourösa dagar under en tid då partiet leddes av Olof Palme, Ingvar Carlsson och Göran Persson.
Tammenoksas bok är en politisk biografi som skildrar Sveriges politiska historia i närtid sedd med sverigefinska ögon.
Erkki Tammenoksa berättar om sin bok 17. 9 klockan 15 på Finska bokhandeln i Stockholm.
Hösten är en tid för bokmässor. Bok & Biblioteksmässan i Göteborg börjar om en vecka. På mässans finska avdelning kan man under veckan träffa bland annat Sofi Oksanen, Märta Tikkanen och Claes Andersson.
I programmet den 23 september finns hela två seminarier som berör sverigefinska teman. Några av dem som deltar diskussionerna är Henrik Meinander, Maria Wetterstrand, Jarmo Lainio och Anu Koivunen.
Den 12 november är det dags för Sverigefinska bok- och kulturmässan på Finlandsinstitutet i Stockholm. Från Finland deltar Antti Tuuri och Laura Lindstedt och av de sverigefinska författarna kan bland annat nämnas Kalle Kniivilä, Kirsi Blomberg, Raimo Sillanpää, Leo Ylitalo och Keijo Winsten.