RS 36/18: Tömähdyksiä vaalitantereella

Tuleva sunnuntai on Ruotsissa vaalipäivä. Viimeiset vuorokaudet ennen äänestystä ovat aina kiihkeitä. Ehdokkaat käyvät kuumina, propagandapuheet kovenevat ja mielipidetiedustelut sinkoilevat sinne tänne. Kasvava epävarmojen, vasta äänestyskopissa kantansa ratkaisevien äänestäjien määrä lisää hämmennystä ja tuo lisää jännitystä politiikkaan.

Pääministeriehdokas Stefan Löfven (s) vaalikiertueella Farstassa. Taustalla vaalimainoksessa kilpaileva pääministeriehdokas Ulf Kristersson (m). KUVA: TT

Ruotsin puolueiden kannatuksessa on viimeisten vuosikymmenien aikana tapahtunut muutosliike. Dramaattisin kehitys koskee sosialidemokraatteja. Vielä 90-luvun alussa lähes puolet kansasta äänesti s-ehdokkaita, näissä vaaleissa puolueelle on galluppienmukaan tulossa noin 25% kannatus.
Kakkospaikan näyttäisi ottavan moderaattipuolue noin 19 prosentin kannatuksella ja kolmannen sijan Ruotsidemokraatit 16-17 prosentin osuudella.

Pienpuolueista kristillisdemokraatit ovat keikkuneet pitkään neljän prosentin äänikynnysrajan alapuolella, mutta viime viikkojen mielipidemittausten mukaan puolueen kannatusluvut ovat nousseet viiden prosentin tuntumaan eli porvariallianssin olemassaololle tärkeä puolue säilyttäisi paikkansa valtiopäivillä.

Myös ympäristöpuolueen ja liberaalien kannatus roikkuu viime kuukausien galluppien mukaan neljän prosentin äänikynnysrajan tuntumassa.
Kolme pienpuoluetta elää vaalien kynnyksellä vaarallisesti, valtiopäiviltä pois putoaminen on niille todellinen uhka.

Porvaripuolueiden ja sinivihreän allianssin kannatus on lähes tasoissa, eli seuraavan pääministerin nimeä on lähes mahdoton ennustaa.
Puheenjohtajat Ulf Kristersson(m) ja Stefan Löfven(s) ovat molemmat valmiina tehtävään. Myös blokkirajat ylittävä koalitiohallitus on vaalien jälkeen mahdollinen.

Vaalien suurin epävarmuustekijä on siirtolaiskriittinen Sverigedemokraatit, jolle ennustetaan vaalivoittoa ja näin ollen vaa-ankieliaseman vahvistumista.
Liikkuvien äänestäjien suuri määrä takaa sen, että sunnuntain vaalista on jälleen kerran tulossa jännitysnäytelmä.

Jännitys jatkuu senkin jälkeen, kun vaalitulos on selvinnyt. Hallituksen muodostamisesta tulee tällä kertaa todella visainen pähkinä.

Ruotsinsuomalaisia ehdokkaita löytyy kaikkien puolueiden listoilta ja kaikkialta maasta, suurissa suomalaiskunnissa tiheimmin. Myös vaalipaneeleja on järjestetty eri puolilla maata.
Ruotsinsuomalaisia edustajia on nousemassa edustava joukko valtiopäiville edellisten vaalien tapaan.
Ruotsin suomenkielisen vähemmistön kannalta on tärkeintä, että suomen kielen asema tulee etenemään suotuisissa merkeissä vaalituloksesta riippumatta myös tulevalla vaalikaudella.