RS 36/17: Kyrkan och boken är september månads teman

Förhandsröstningen till kyrkovalet pågår som bäst. Den egentliga valdagen är den 17 september.
Det finns 1400 församlingar i Sverige och i många av dem finns sverigefinska kandidater. I huvudstadsregionen har sverigefinländarna en egen finsk församling i Stockholm med tre kandidatlistor: Finlandssvenskarna i Stockholms finska församling, Närvarande kyrka och Sverigefinländarna i Finska församlingen.

Det finska programutbudet i Sveriges evangelisk-lutherska kyrka är mycket brett, mångsidigt och av hög kvalitet. Medarbetarnätverket täcker hela landet. Valet är viktigt för sverigefinländarna.

De sverigefinska kyrkodagarna äger rum den 22–24 september i Göteborg. Arrangemanget i Oscar Fredriks kyrka och församlingshem blir en mötesplats för sverigefinländare i alla åldrar. Man bedömer att arrangemanget kommer att locka minst 300 deltagare.

Utöver inspirationstal, diskussioner, andakter och konserter har man även ståuppkomik och teater i programmet. Några programpunkter som skiljer sig från mängden är Middagslur i kyrkan, Tessmedja och Munkkaffe.
Arrangörerna strävar efter att ordna en pulserande sverigefinsk folkfest under reformationens märkesår. Deltagandet i kyrkodagarna kostar inget.

Nordens största bokevenemang Göteborgs bokmässa hålls i år mellan den 28 september och 1 oktober. Bokmässan ingår som en del i Finlands officiella 100-årsjubileumsprogram.
Många kända finländska författare som Kjell Westö, Sirpa Kähkönen, Katja Kettu, Tommi Kinnunen, Kaj Korkea-aho, Merete Mazzarella och Jörn Donner deltar i arrangemanget.

På mässans invigningsdag torsdagen den 28 september hålls det första finska seminariet Det livslånga läsandet klockan 10.00. Finlands första kvinnliga president Tarja Halonen deltar i debatten ”Har demokratin en framtid?” på fredag ​​klockan 11.00. Författaren och regissören Katja Kettu uppträder på lördag ​​ klockan 13.00 tillsammans med författaren och översättaren Sirpa Kähkönen på seminariet Kvinnor som offer för totalitära samhällen.
Författaren och redaktören Kjell Westö talar på sammanlagt fem seminarier på fredag, lördag och söndag.

Även sverigefinska författare deltar i mässan. Tiina Laitila Kälvemark som nyligen gav ut romanen ”Sjunde våren” talar på bokmässan på fredag klockan 15.00 under programpunkten Författarbesök Tiina Laitila Kälvemark.
Författaren Leo Ylitalo som nyligen gav ut romanen Sururisti håller sitt anförande på söndag klockan 13.00.