RS 36/16: Hurriganes rules och spelet i Talvivaara hårdnar

Varje år kommer det ut ett stort antal bra finska filmer som aldrig visas på svenska biografer eller tv-kanaler. Nu under hösten kommer flera nya finska filmer att visas på olika orter i Sverige.

Love Records – Anna mulle Lovee är en finsk musikfilm och komedi som hade premiär 2016. Filmen är regisserad av Aleksi Mäkelä och den handlar om skivbolaget Love Records som revolutionerade den finska ungdomsmusiken på 1960- och 70-talet.
Några av Love Records dåvarande artister var Hurriganes, Rauli ”Badding” Somerjoki och M. A. Numminen.
En av rollfigurerna i Love Records-filmen är den finska schlagerns grand old man Toivo Kärki som spelas av Pirkka-Pekka Petelius.

1970-talets Finland styrdes av Urho Kekkonen och vänskaps-, samarbets- och biståndspakten med Sovjetunionen. Hurriganes var ett avvikande fenomen vars råa och kommersiella rock and roll och ett fartfyllt och energiskt scenframträdande var gruppens mest utmärkande drag.
Många anser att det fanns en enda riktig finsk rockgrupp på 1970- och 80-talet, nämligen just Hurriganes.

Rauli ”Badding” Somerjoki är en av den finska musikens mest inflytelserika personer. Man insåg dock hans värde först efter hans död.
Baddings låtar ”Fiilaten ja höyläten”, ”Paratiisi”, ”Bensaa suonissa”, ”Ikkunaprinsessa” och ”Tähdet tähdet” kommer att leva kvar i den finska musikens historia.

Den fiktiva filmen Jätten (Jättiläinen) skildrar korruptionen i gruvan Talvivaara. Filmen är en thriller som är baserad på faktiska händelser. Den handlar om gastkramande, chockerande spel, kolossala mängder pengar och korruption i bästa broder-anda.
Den unge och ambitiöse tjänstemannen Jussi (Joonas Saartamo) får i uppdrag att handlägga miljötillståndet för en enorm nickelgruva i Kajanaland.
Det blir snart klart att Jussi nog inte har fått ta del av hela sanningen. Han måste välja i vilket lag han ska spela eller om han ska vara med överhuvudtaget.

Filmen Tappajan näköinen mies (Med en mördares ansikte) är baserad på tv-reporter Matti Rönkäs romaner om Viktor Kärppä.
Denna hårdkokta detektivfilm handlar om Viktor Kärppä (Samuli Edelmann) som är en återflyttare från Ingermanland och privatdetektiv vars förgångna drar honom mot den förbjudna sidan av lagen. Han skulle vilja vara en hederlig byggföretagare och familjefar, men lyckas inte riktigt med det.

Filmen 2 nätter till morgon (2 yötä aamuun) är ett romantiskt drama där man reflekterar över om en kort romans under en resa kan förändra en människas hela liv.
Filmen handlar om ett slumpmässigt tvådagarsmöte mellan den franska arkitekten Caroline och den finske musikern Jaakko i Vilnius i Litauen.
Denna studie om kärlekens problem är skriven och regisserad av Mikko Kuparinen.

Filmerna visas inom ramen för turnén Ny finsk film på följande orter:
Bio Röda Kvarn (Borås), Bio Roy (Göteborg), Folkets Bio Luleå, Panora (Malmö), Cinema (Norrköping), Folkets Bio Biokällan (Märsta), Bio 3an (Piteå), Surahammar, Fyrisbiografen (Uppsala), Bio Odeon (Skövde), Folkets Bio Umeå, Elektra Folkets Bio (Västerås) och Bio Roxy (Örebro). Närmare uppgifter finns i tidningen Ruotsin Suomalainen.