RS 36/16: Hurriganes jyrää – peli Talvivaarassa kovenee

Suomessa tehdään vuosittain valtava määrä hyviä elokuvia, joita ei näytetä Ruotsin elokuvateattereissa tai tv-kanavilla. Kuluvan syksyn aikana useilla eri paikkakunnilla Ruotsissa esitetään uusia suomalaisia elokuvia.

Love Records – Anna Mulle Lovee on vuonna 2016 ensi-iltansa saanut suomalainen musiikki- ja komediaelokuva, jonka on ohjannut Aleksi Mäkelä. Elokuva kertoo Love Records levy-yhtiöstä, joka mullisti 60- ja 70-luvun nuorison musiikkimaailman Suomessa.
Näitä mullistajia olivat Love Recordsin artistit Hurriganes, Rauli ”Badding” Somerjoki ja M. A. Numminen.
Love Records -elokuvassa on mukana myös roolihahmo Toivo Kärki, häntä esittää Pirkka-Pekka Petelius.

1970-luvun Suomessa hallitsivat Kekkonen ja YYA. Hurriganes oli poikkeava ilmiö. Raaka, kaupallinen ja suoraviivainen rock and roll sekä vauhdikas ja energinen lavaesiintyminen olivat yhtyeen tavaramerkkejä.
Monien mielestä 1970- ja 80-luvuilla oli vain yksi oikea suomalainen rock-yhtye: Hurriganes.

Rauli ”Badding” Somerjoki on yksi suomalaisen musiikin suurista vaikuttajista, jonka arvo ymmärrettiin vasta hänen kuolemansa jälkeen.
Baddingin kappaleet ”Fiilaten ja höyläten”, ”Paratiisi”, ”Bensaa suonissa”, ”Ikkunaprinsessa” ja ”Tähdet tähdet” ovat jäänet suomalaisen musiikin historiaan.

Tositapahtumiin perustuva fiktioelokuva Jättiläinen kertoo Talvivaaran kaivoksen korruptiosta. Trilleri sisältää hyytävää, järkyttävää peliä, järkälemäisen suuria rahoja, korruptiota ja hyvä veli -järjestelmää.
Nuori ja kunnianhimoinen virkamies Jussi (Joonas Saartamo) saa käsiteltäväkseen valtavan nikkelikaivoksen ympäristöluvan Kainuussa.
Pian selviää, että Jussille ei ehkä olekaan kerrottu koko totuutta. Hän joutuu päättämään, pelaako peliä ja kenen kanssa.

Tappajan näköinen mies -elokuva perustuu suomalaisen tv-toimittajan Matti Röngän Viktor Kärppä -romaaneihin.
Kovaotteinen dekkari kertoo inkeriläisestä paluumuuttajasta ja yksityisetsivästä Viktor Kärpästä (Samuli Edelmann), jota menneisyys vetää kohti lain kiellettyä puolta. Hän haluaisi olla kunnollinen rakennusalan yrittäjä ja perheenisä, mutta ei oikein onnistu siinä.

2 yötä aamuun -elokuva on romanttinen draama, jossa pohdiskellaan, voiko lyhyt matkaromanssi muuttaa koko elämän.
Elokuva kertoo ranskalaisen arkkitehdin Carolinen ja suomalaisen muusikon Jaakon kahden päivän pituisesta sattumanvaraisesta kohtaamisesta Liettuan Vilnassa.
Rakkauden vaikeudesta kertovan tutkielman on kirjoittanut ja ohjannut Mikko Kuparinen.

Elokuvat näytetään Ny finsk film –kiertueen puitteissa seuraavilla paikkakunnilla:
Bio Röda Kvarn (Borås), Bio Roy (Göteborg), Folkets Bio Luleå, Panora (Malmö), Cinema (Norrköping), Folkets Bio Biokällan (Märsta), Bio 3an (Piteå), Surahammar, Fyrisbiografen (Uppsala), Bio Odeon (Skövde), Folkets Bio Umeå, Elektra Folkets Bio (Västerås) ja Bio Roxy (Örebro). Tarkempia tietoja Ruotsin Suomalainen -lehdestä.