RS 36/20: Suomi–Ruotsi-maaottelu järjestetään poikkeusoloissa

Suomen Urheiluliitto tiedotti viime viikon keskiviikkona, että perinteikäs Suomi–Ruotsi-maaottelu järjestetään Tampereella Ratinan stadionilla tulevana viikonvaihteena (5.-6.9.).

Päätös tuli viime tingassa. Viranomaiset ja Suomen hallitus näyttivät ottelun järjestämiselle vihreää valoa, edellytyksenä tiukat turvatoimet.

Ruotsin joukkue lentää molempina kisapäivinä tilauslen- nolla Pirkkalaan. Joukkue ohjataan lentokentältä suoraan Ratinan stadionille ja sieltä päivän päätteeksi takaisin lentokentälle. Lisäksi Ruotsin joukkueen urheilijoiden ja toimihenkilöiden pitää tehdä etukäteen koronatesti.

Ruotsin yleisurheiluliitto kertoo, että erikoisjärjeste- lyt aiheuttavat heille noin miljoonan kruunun ylimääräiset kulut.

Kisojen turvallisuussuunnitelman mukaan Suomen urheilijat pyritään eristämään Ruotsin urheilijoista mahdollisuuksien mukaan, vaikka esimerkiksi juoksulajeissa se ei ole mahdollista.

Ratinan stadionille päästetään 3000–5000 katsojaa kisapäivää kohden, kun normaalikatsojakapasiteetti on 16 000 katsojaa.

Suomen joukkue lähtee haastajana otteluun. Vuosi sitten Tukholmassa käydyssä maaottelussa Ruotsin miesten maajoukkue rökitti Suomen pistein 228–181 ja naisten joukkue 217,5–192,5.

Ruotsilla on leveyttä ja kärkeä lajeissa, joissa Suomi on haavoittuva, varsinkin juoksumatkoilla. Miesten moukari ja naisten 100 metrin aidat ovat kisojen vahvoja suomalaislajeja.

Pikajuoksija Samuli Samuelsson on Suomen miesten joukkueen kantavia voimia. Hän osallistuu 100 ja 200 metrille sekä pikaviestiin. Naisten joukkueessa Lotta Kemppinen juoksee 100 ja 200 metriä sekä pikaviestin. Mette Baas juoksee 400 metriä, 400 metrin aidat ja 4 x 400 metrin viestin.

Naisten keihäässä Suomen ryhmä varmistui tiistaina Jyväskylässä käydyssä karsinnassa. Maaottelussa ovat mukana Jatta-Mari Jääskeläinen, Jenni Kangas ja Julia Valtanen.

Ruotsin joukkueessa on monta nuorta kykyä, kuten tuore korkeushyppymestari, vasta 15-vuotias Melwin Lycke Holm, olympiavoittaja Stefan Holmin poika. Lisäksi Ruotsin joukkueessa ovat mukana ruotsinsuomalainen kiekkojätti Daniel Ståhl, keihäänheittäjä Kim Amb, kuulanainen Fanny Roos sekä kovan luokan pituushyppääjät Tobias Monther ja Khaddi Sagnia.