RS 36/20: Finnkampen arrangeras under undantagsförhållanden

Finlands Idrottsförbund meddelade på onsdagen i förra veckan att den traditionsenliga Finnkampen kommer att genomföras på Ratina stadion i Tammerfors under den kommande helgen (5–6.9). Beslutet fattades i sista minuten. Myndigheterna och Finlands regering har gett grönt ljus för arrangemanget under förutsättning att man vidtar strikta säkerhetsåtgärder.

Det svenska laget flyger med charterplan till Pirkkala flygplats båda tävlingsdagarna. Laget transporteras raka vägen till Ratina stadion och tillbaka till flygplatsen på kvällen. De svenska idrottarna och funktionärerna måste dessutom ha genomgått ett coronatest.

Svenska Friidrottsförbundet meddelar att de särskilda arrangemangen kommer att resultera i extra kostnader på ca en miljon kronor.

Enligt säkerhetsplanen för tävlingarna försöker man så långt som möjligt hålla de finska idrottarna separerade från de svenska, även om det inte är möjligt i alla grenar som till exempel löpgrenarna.

Båda tävlingsdagarna släpper man in 3 000 – 5 000 åskådare på Ratina stadion som har en normalkapacitet på 16 000 åskådare.

Det finska laget deltar i kampen som utmanare. Vid fjolårets Finnkamp i Stockholm vann det svenska herrlaget med poängtalet 228–181 och damlaget med 217,5–192,5.

Sverige har både bredd och spets i grenar där det finska laget är sårbart. Detta gäller framförallt löpgrenarna. Herrarnas slägga och damernas 100 meter häck är två starka finska grenar.

Sprintern Samuli Samuelsson är en bärande kraft i det finska herrlaget. Han deltar i såväl 100 som 200 meter och dessutom i korta stafetten. I damlaget deltar Lotta Kemppinen i såväl 100 som 200 meter och i korta stafetten. Mette Baas springer 400 meter, 400 meter häck och långa stafetten på 4 x 400 meter.

I damernas spjut utsågs de finska deltagarna vid en kvalificeringstävling i Jyväskylä på tisdagen. Det finska laget kommer att bestå av Jatta-Mari Jääskeläinen, Jenni Kangas och Julia Valtanen.

I det svenska laget ingår många unga talanger som OS-vinnaren Stefan Holms son Melwin Lycke Holm som nyligen blev svensk mästare. I det svenska laget ingår även sverigefinske diskuskastaren Daniel Ståhl, spjutkastaren Kim Amb, kulstötaren Fanny Roos och de duktiga längdhopparna Thobias Monther och Khaddi Sagnia.