RS 35/17: Landskampshelg

De sverigefinska idrottsfantasternas blåvita känslor väcks till liv igen när friidrottslandskampen mellan Sverige och Finland inleds på lördag på Stockholms stadion.
Friidrottslandskamperna mellan våra länder började redan 1925. De finska idrottsentusiasterna ser landskampen som en av idrottsårets höjdpunkter.

Landskamperna ordnas turvis i Finland och Sverige.
I år tävlar man på traditionellt vis på Stockholms stämningsladdade stadion.
På grund av renoveringen av Helsingfors olympiastadion kommer 2018 års landskamp att hållas på Ratina stadion i Tammerfors.

De finska friidrottsstjärnorna har under de senaste dagarna uppnått fina resultat.
Tero Pitkämäki vann i lördags spjutkastningen vid Elittävlingen i Villmanstrand med ett kast på 85.56. Finlands 20-årige superlöfte Oliver Helander kom på fjärde plats med ett kast på 78,44 meter.

I samma tävling vann Camilla Richardsson överlägset kvinnornas 5000-meterslopp och tog sig därmed tillbaka till den absoluta toppen i sin gren.

Det unga 17-åriga stavhoppslöftet Saga Andersson vann i fredags Stjärnspelen i Tammerfors med resultatet 442.

Den sverigefinske diskusjätten Daniel Ståhl vann i helgen guld i svenska mästerskapen i Helsingborg med ett kast på 67,80 meter.

Utöver män och kvinnor deltar även flickor och pojkar i landskampen.
Unga idrottare och blivande stjärnor får därmed värdefull erfarenhet inför framtida tävlingar. Finlands kvinnliga juniorer vann för två veckor sedan en överlägsen seger vid en nordisk tävling i Umeå.

Nya unga förmågor är på frammarsch och under landskampshelgen kommer åskådarna att få uppleva stora blåvita stunder på Stockholms stadion.