RS 35/16: Varning för bedragare!

Under sommaren har bedrägerierna mot äldre sverigefinländare ökat drastiskt. I veckans nummer av tidningen Ruotsin Suomalainen berättar vi om 70-åriga Tuula som blev lurad på 6 000 kronor av en finsktalande man som presenterade sig som hennes kusin.

Vi varnar därför våra läsare för de fräcka bedragare som är i farten!
Flera äldre läsare har fått telefonsamtal från en finsktalande person som presenterar sig som en nära släkting som har råkat ut för akuta ekonomiska problem.

Den som har ringt har till exempel kunnat fråga: ”Hej du, kan du gissa vem det är.” När den som svarar har gissat på olika namn har den uppringande personen presenterat sig som en av dessa, eller som barn till någon av dem.
I de aktuella fallen har samtalen gått till sverigefinska pensionärer med fast telefon.
Den som ringer har presenterat sig som en manlig släkting som har råkat ut för en akut ekonomisk kris varför han snabbt behöver ett lån.
Han har sedan berättat att en kompis till honom finns i närheten och att denne kommer och hämtar pengarna om en stund. Strax därefter ringer någon på dörren och ber om ett bankkort och en PIN-kod för att ta ut det överenskomna beloppet.

De påhittade berättelserna varierar och bara fantasin sätter gräns för dem.
Den som presenterar sig som en släkting berättar ofta att han har råkat ut för ett rån eller en stöld.

Bedragarna ger ett trovärdigt intryck och lämnar nästan inga spår efter sig.
Vår redaktion känner till fall där bedragarna med hjälp av ovan beskrivna metoder kommit åt avsevärda belopp från intet ont anande sverigefinländare.

Vi varnar därför våra läsare från att ge pengar till okända. Man bör inte heller följa med okända till en bankomat eller en bank för att ta ut pengar och inte heller föra över pengar från sitt konto till okända konton.
Man ska inte heller släppa in okända i sin bostad.

Om någon begär pengar av en bör man ringa till någon anhörig som man känner väl.
Om det uppstår en misstänkt situation bör man lägga den aktuella personens signalement i minnet och även anteckna bilens registreringsnummer om möjligt.
Den som råkar ut för den här typen av bedrägeri bör göra en anmälan till polisen.