RS 35/16: RS varoittaa: huijarit liikkeellä

Tänä kesänä ruotsinsuomalaisiin vanhuksiin kohdistuneet huijaukset ovat kääntyneet jyrkkään kasvuun. Ruotsin Suomalainen -lehti kertoo tämän viikon numerossa suomalaisesta 70-vuotiaasta Tuulasta, jolta serkuksi esittäytynyt suomen kieltä puhuva mieshenkilö sai huijattua 6000 kruunua.

Ruotsin Suomalainen -lehti varoittaa lukijoita: röyhkeät huijarit ovat liikkeellä.
Useille seniori-ikään ehtineille lehden lukijoille on soitettu puhelimitse suomen kielellä ja esiinnytty rahapulaan joutuneena lähisukulaisena.

Soitoissa on esimerkiksi kysytty: ”No terve, arvaa kuka täällä”. Kun seniori on arvaillut nimiä, soittaja on alkanut esiintyä jonain heistä tai kerrotun lapsena.

Tapauksissa kohteena on ollut ruotsinsuomalaien seniori, jolle on soitettu lankapuhelimeen.
Soittaja on esitellyt itsensä sukulaispojaksi, joka on yllättävässä rahantarpeessa ja tarvitsevansa rahaa lainaksi.
Soittaja kertoo jonkun kaverinsa olevan lähettyvillä ja tulevan kohta hakemaan rahoja. Pian onkin joku ovella ja pyytää pankkikorttia ja sen tunnuslukua sovitun rahasumman nostamiseksi.

Peitetarinat ovat mitä erikoisimpia ja niissä vain mielikuvitus tuntuu olevan rajana.
Usein sukulaispoikana esiintyvä kertoo joutuneensta ryöstön tai varkauden kohteeksi.

Huijarit esiintyvät varsin uskottavasti eivätkä juuri jätä jälkiä itsestään.
Toimituksen tietoon on tullut tapauksia, joissa huijarit ovat saaneet yllä kerrottuja menetelmiä käyttäen anastettua huomattavia summia käteistä rahaa pahaa-aavistamattomilta ruotsinsuomalaisilta.

RS:n toimitus varoittaa antamasta rahaa vieraille. Rahaa ei pidä myöskään lähteä nostamaan automaatista tai pankista tuntemattoman kanssa eikä tehdä tilisiirtoja vieraiden tilille.
Tuntemattomia vieraita ei saa päästää asuntoon.

Rahanpyynnöistä kannattaa soittaa läheisilleen, jotka varmasti tuntee.
Mikäli tilanteessa on jotain epäilyttävää, on syytä painaa mieleen vierailijan tuntomerkit ja jos mahdollista ajoneuvon rekisterinumero.
Ja jos joutuu vastaavan huijauksen kohteeksi, asiasta on tehtävä poliisi-ilmoitus.