RS 35/21: Landskampshelg

Den finska och svenska friidrottseliten möts på Stockholms Stadion 4–5 september. Fjolårets landskamp på Ratina stadion i Tammerfors gick i coronabegränsningarnas tecken, men i år är man på väg att återgå till mer normala förhållanden.

Finland skickar ett stort antal unga idrottstalanger till årets landskamp. Den unga generationen av finska idrottare utstrålar en helt ny typ av självförtroende och positiv anda.

Vid de finska mästerskapen som ägde rum under den gångna helgen uppnåddes många fina resultat. Stavhopparen Wilma Murto satte ett nytt finskt rekord på 472 och hon hade flera bra försök även på 480.

En ny generation av finska spjutkastare har tagit över grenen. Vid de finska mästerskapen kastade Oliver Helander ett fantastiskt resultat på 86,13 meter. Lassi Etelätalo (83,05) och Tomi Kuusela (82,15) placerade sig omedelbart efter honom.

16-årige Kasperi Vehmaa som överraskade genom att vinna männens längdhopp är ett nytt namn och ett stort framtidslöfte.

Samuel Purola var i de finska mästerskapen överlägsen i sprint och vann såväl 100 som 200 meter. Efter loppen konstaterade Purola att han haft kapacitet att springa ännu snabbare. Han kommer också att spela en viktig roll under helgens landskamp.

I det finska landslaget på Stockholms stadion ingår även Heidi Salminen som överraskade i U20-VM i Nairobi genom att vinna guld på 400 meter häck och Topias Laine som vann spjuttävlingen i U23-EM samt Ilona Mononen som vann guld på 3000 meter i U20-EM.

Topi Raitanen som blev diskad i hinderloppet i de finska mästerskapen är på jakt efter en guldmedalj i Stockholm under den kommande helgen, vilket även trestegshopparna Kristiina Mäkelä och Senni Salminen är.

Bland de finska deltagarna finns även medeldistanslöparen Sara Kuivisto och häcklöparen Viivi Lehikoinen som slog det finska rekordet i Tokyo.

Publiken kommer under den kommande helgen att få uppleva på Stockholms Stadion en högklassig friidrottstävling, utmärkta prestationer och en stor idrottsfest.