RS 35/20: Fortsatt besöksförbud på äldreboenden och högst 50 personer tillåts vid allmänna sammankomster i Sverige

Förra veckan förlängdes det svenska besöksförbudet på äldreboenden till den 30 september. Förbudet mot sammankomster med fler än 50 personer gäller tills vidare.

Tävlingsidrotten fortsätter på samma sätt som tidigare vilket betyder att arrangemangen äger rum utan publik.

Den svenska regeringen utarbetar som bäst ett regelverk i syfte att tillåta större publik vid vissa idrottsevenemang.

Ett krav är att arrangemanget har sittande publik och att man iakttar skyddsavstånd.

Man har kvar många coronarestriktioner i Sverige men det finns inga planer på att införa krav på användning av ansiktsmask. Coronarestriktionerna för personer över 70 år är oförändrade och likaså regeln om två meters skyddsavstånd i affärer och på offentliga platser.

På de skolor i Sverige som öppnade under måndagen uppmanas föräldrarna att lämna sina barn vid skolans ytterdörr. I gymnasieskolorna har tidpunkterna för skoldagens början och lunchraster spridits.

Inrikes resor är tillåtna men större nöjesparker som Gröna Lund och Liseberg hålls stängda i sommar. När det gäller utlandsresor har svenskarna sedan slutet av juli kunnat resa fritt till de flesta europeiska länderna, men när det gäller resor till länder utanför EU-området har man sedan mars haft en rekommendation om undvikande av sådana resor till slutet av augusti.

Coronaepidemin har haft stor påverkan på det sverigefinska kulturlivet. De sverigefinska sommarfestivalerna har ställts in och bok-och kulturmässan som brukar hållas varje höst har skjutits upp till mars 2021.

Vid sverigefinländarnas egna arrangemang tillåts en publik på maximalt 50 personer och man iakttar skyddsavstånd. Danskvällarna är inställda eftersom pardans inte är möjligt under de rådande omständigheterna. Det finns inga hinder för att arrangera karaoketillställningar vilket också förekommer.

Coronaepidemin har minimerat sverigefinländarnas resande. De sverigefinska resebyråerna som är ett dussintal till antalet är stängda eller har tagit en paus. En stor del av sverigefinländarna har avstått från den årliga semesterresan till Finland i år trots att finska medborgare har grundlagsenlig rätt att resa in i Finland och att lämna landet.

 

***

 

Lättare för tornedalingar att resa över gränsen

Den finska regeringen meddelade i förra veckan att de boende i gränsområdena i Tornedalen åter får resa över gränsen.

I Lapplands gränsbevaknings meddelande talas det om personer som på den finska sidan bor i närheten av väg E8 och på den svenska sidan i närheten av väg 99.

I praktiken omfattas dock alla som bor i gränskommunerna. Deras vardag blir nu betydligt enklare när karantänrekommendationen slopades för deras del i måndags. De måste dock kunna styrka sin identitet när de passerar gränsen.

För affärerna och företagen nära gränsen är det finska beslutet en glädjande nyhet och nu är det också tillåtet för barnen i Haparanda att åter bada i simhallen i Torneå.