RS 35/19: Sverigefinska medier behövs

Den 4 september börjar den andra säsongen av SVT:s serie Hårt arbete som skildrar livet för de hårt arbetande sverigefinnarna. Man kommer bland annat att ta upp temat sverigefinnarna och alkoholen. Seriens tre avsnitt visas på SVT2 på onsdagskvällar klockan 20:00. Serien är producerad av Nanna Huolman och Lina Puranen.

Den första säsongen av serien Hårt arbete handlade om de stora invandrargenerationens arbete, liv och död.

I den andra säsongen av Hårt arbete fördjupar man sig i de problem som många kämpade med vid sidan av sitt arbete. Där ingår bland annat missbruk, en känsla av utanförskap och ensamhet, men också glädjeämnen när man växer som människa och förmår att förlåta sina egna och andras fel.

Myten om sverigefinnarnas rikliga alkoholanvändning lever fortfarande kvar i Sverige. De kommande avsnitten av serien kommer säkert att väcka en hel del debatt.

Den sverigefinska gruppen har under de senaste åren synts relativt väl i de största svenska tv-kanalerna. Eftersom det är fråga om landets största språkliga och nationella minoritet borde dock SVT och övriga rikstäckande kanaler visa betydligt fler program som är producerade av sverigefinnarna själva och som tar upp minoritetens egna frågor.

Fältet är brett och det finns därför anledning att fundera på om det är möjligt att starta en egen rikstäckande sverigefinsk tv-kanal. Minoritetens egen radiokanal Sisuradio borde dessutom kunna ha dygnet runt-sändningar i hela landet på en och samma FM-frekvens.

När vi talar om sverigefinska medier får vi inte glömma de tryckta medierna. Även pressen har en public service-uppgift framförallt som förmedlare av lokala nyheter.

Tidningen Ruotsin Suomalainen fullföljer denna uppgift genom att berätta om frågor och evenemang som de övriga medierna tiger om.