RS 35/19: Ruosumediaa tarvitaan

Syyskuun 4. päivä SVT:llä jatkuu ruotsinsuomalaisista työn raskaan raatajista kertovan sarjan Kova työ toinen kausi, jossa yksi teemoista on ruotsinsuomalaiset ja alkoholi. Kolmiosainen sarja nähdään SVT2-kanavalla keskiviikkoiltaisin klo 20.00. Ohjelman tuottajina toimivat Nanna Huolman ja Lina Puranen.

Sarjan Kova työ ensimmäiset jo esitetyt jaksot kertoivat suurten maahanmuttajaikäluokkien työstä, elämästä ja  kuolemasta.

Kova työ 2 syventyy ongelmiin, joiden kanssa monet painiskelivat  työn ohella. Niihin kuuluvat muun muassa päihteiden väärinkäyttö, ulkopuolisuuden tunne ja yksinäisyys, mutta myös ilon aiheet, jotka syntyvät ihmisenä kasvamisesta ja kyvystä antaa anteeksi omat ja toisten tekemät virheet.

Myytti ruotsinsuomalaisten rajusta alkoholinkäytöstä elää yhä Ruotsissa. Sarjan seuraavat osat tulevat varmasti herättämään keskustelua.

Ruotsinsuomalaiset ovat olleet suhteellisen hyvin esillä Ruotsin pääkanavilla parin viime vuoden aikana. Kun kyseessä on maan suurin kielellinen ja kansallinen vähemmistö, niin ruotsinsuomalaisten itse tuottamaa, vähemmistön omista asioista kertovaa ohjelmaa kaivattaisiin SVT:n ja muiden valtakunnallisten tv-kanavien ohjelmistoon huomattavasti enemmän.

Aihekenttä on laaja, ja siksi olisi syytä harkita oman ruotsinsuomalaisen valtakunnallisen tv-kanavan perustamista. Tämän lisäksi vähemmistön oman radiokanavan Sisuradion tulisi voida lähettää koko maassa samalla FM-taajuudella ympäri vuorokauden.

Kun ruosumediasta puhutaan, ei pidä unohtaa printtimediaa. Lehdistöllä on myös julkisen palvelun tehtävä ennen kaikkea paikallisten uutisten välittäjänä.

Ruotsin Suomalainen -lehti täyttää tätä tehtävää kertomalla niistä ruotsinsuomalaisia koskevista asioista ja tapahtumista, joista muut mediat eivät kerro.