RS 34/18: Maestro 60 vuotta – homma puikoissa

Kansainvälisesti menestynyt kapellimestari Esa-Pekka Salonen täytti kesäkuun lopussa 60 vuotta. Hänen merkkipäiväänsä juhlittiin perjantaina (17.8.) kansallisoopperassa.
Koko Suomen kansa oli kutsuttu paikalle, sillä kyseessä oli parituntinen suora lähetys paikan päältä Yle Areenassa.

Esa-Pekka Salonen on myös ruotsinsuomalainen. Hänestä tuli siirtotyöläinen 80-luvulla, kun hänet valittiin Ruotsin Radion Sinfoniaorkesterin (RSO) ylikapellimestariksi. Tässä tehtävässä hän viipyi kymmenen vuotta (1985–1995).
Ne olivat hyvin merkittäviä vuosia nuoren taiteilija-säveltäjän elämässä. Salonen on jälkeenpäin sanonut, että se oli RSO, joka teki hänestä kapellimestarin. Salonen kertoo myös, että sinä aikana Tukholmasta tuli hänen henkinen kotikaupunkinsa.

Esa-Pekka Salonen on tänään hyvin ajankohtainen nimi Ruotsissa, sillä hänen vuonna 2003 perustamansa Itämerifestivaali käynnistyi eilen. Tämä Tukholman Berwaldhallenissa 22.8.–1.9. järjestettävä klassisen musiikin konserttisarja on yksi tärkeimmistä alan tapahtumista Euroopassa, tarjoten musiikkielämyksiä maailman parhailta orkestereilta, solisteilta ja kapellimestareilta.

Tänä vuonna Itämerifestivaaleilla juhlistetaan 100-vuotiaita Baltian maita.
Mukana ovat myös Suomen Kansallisoopperan kuoro ja orkesteri. Festivaali päätetään Esa-Pekka Salosen juhlakonsertilla, jossa hän itse johtaa Ruotsin Radion sinfoniaorkesteria.

Suomi tunnetaan maailmalla maana, josta on noussut paitsi monta huippuluokan rallikuskia, niin myös iso joukko kansainvälisesti menestyneitä kapellimestareita.
1900-luvun alun suomalainen suurnimi, kansallissäveltäjä Jean Sibelius Finlandia-hymneineen on yksi maailman tunnetuimpia suomalaisia.

Paavo Berglund, Jorma Panula, Leif Segerstam ja Okko Kamu nousivat kansainväliseen kuuluisuuteen 1950- ja 60 -luvuilla. Esa-Pekka Salonen, Jukka-Pekka Saraste, Osmo Vänskä, Sakari Oramo, Mikko Franck ja Susanna Mälkki ovat ottaneet heidän paikkansa nykypäivänä.

Suomalaisista on tullut klassisen musiikin maailman tahdinlyöjiä. Tämä johtuu pääasiallisesti siitä, että alan koulutus on Suomessa todella kovaa tasoa.

Hyvin menestyneet suomalaiset kapellimestarit ovat tärkeitä Suomi-kuvan ja suomalaisuuden esilletuojia ja kiillottajia maailmalla. Mitä parempi on alan suomalaisten menestys kansainvälisesti, sitä parempi on Suomikuva maailmalla.