RS 34/18: Maestro 60 år – med säkert grepp om taktpinnen

Den internationellt framgångsrike dirigenten Esa-Pekka Salonen fyllde 60 år i slutet av juni. Hans bemärkelsedag firades på Finlands nationalopera fredagen den 17 augusti.
Hela finska folket var inbjudet eftersom firandet bestod av en tvåtimmars livesändning i Yle Areena.

Esa-Pekka Salonen har sverigefinsk bakgrund. Han flyttade till Sverige på 80-talet efter att ha blivit utsedd till överkapellmästare för Sveriges Radios Symfoniorkester (RSO). Han blev kvar i denna position i tio år (1985–1995).
Åren i Sverige hade stor betydelse för den unge konstnärens och kompositörens liv. Salonen har sagt att det var RSO som gjorde honom till kapellmästare. Han har också sagt att Stockholm blivit till hans andliga hemstad.

Just nu är Esa-Pekka Salonen ett mycket aktuellt namn i Sverige eftersom Östersjöfestivalen som han grundade 2003 inleddes igår. Den här festivalen för klassisk musik pågår i Berwaldhallen i Stockholm från den 22 augusti till den 1 september. Östersjöfestivalen är en av de viktigaste händelserna inom klassisk musik i Europa med konserter av världens bästa orkestrar, solister och kapellmästare.

I år uppmärksammar Östersjöfestivalen de baltiska länderna som firar 100-årsjubileum.
Bland de medverkande finns Finlands Nationaloperas kör och orkester. Festivalen avslutas med Sveriges Radios Symfoniorkesters konsert under ledning av Esa-Pekka Salonen.

Finland är känt över hela världen för att utöver rallyförare av toppklass även ha fostrat fram ett stort antal internationellt kända kapellmästare.
Finlands nationalkompositör Jean Sibelius som i början av 1900-talet bland annat skrev Finlandiahymnen är en av världens mest kända finländare.

Paavo Berglund, Jorma Panula, Leif Segerstam och Okko Kamu blev internationellt kända på 1950- och 1960-talet. Esa-Pekka Salonen, Jukka-Pekka Saraste, Osmo Vänskä, Sakari Oramo, Mikko Franck och Susanna Mälkki har i dag tagit över deras mantlar.
Finländarna har tagit över taktpinnen inom den klassiska musiken. Det beror främst på att utbildningen inom den klassiska musiken håller mycket hög kvalitet i Finland.

De framgångsrika finska kapellmästarna har en viktig uppgift i att föra fram och bättra på bilden av finländare ute i världen. Ju större framgångar finländarna når internationellt desto bättre är bilden av finländare ute i världen.