RS 34/16: Ruotsinsuomalainen kulttuurisyksy käynnistyy

Ruosukulttuurin syksy pyörähtää kunnolla käyntiin tällä viikolla.
Sigtunan kirjallisuusfestivaali (26.–28. elokuuta) avataan huomenna, mukana on myös suomalainen kirjailija Kjell Westö.

Klassisen musiikin puolella koetaan huippuhetkiä, kun Esa-Pekka Salosen luomus Itämerifestivaali (28.8.–4.9.) avaa ovensa sunnuntaina Tukholman Berwaldhallenissa.
Tämä klassisen musiikin konserttisarja on nykyisin yksi tärkeimmistä alan tapahtumista Pohjois-Euroopassa.

Suomessa ja kansainvälisestikin hyvin menestynyt kirjailija Sofi Oksanen saapuu 6. syyskuuta Tukholman Suomen instituuttiin kertomaan uusimmasta teoksestaan Normasta.
Oksasen uutuusromaani ei käsittele Viroa eikä lähihistoriaa. Se on hyvin tehty rikosromaani, jossa on yliluonnollisen ja sadun elementtejä.

Ruotsinsuomalainen kirjailija Asko Sahlberg julkistaa syyskuussa uuden romaaninsa Pilatus. Hän esittelee kirjaansa Göteborgin kaupunginkirjastossa 24. syyskuuta klo 15.00.
Rooman valtakunnan aikaan sijoittuvan kirjan päähenkilö on Juudean prefekti Pontius Pilatus. Romaanissa traaginen kohtaa koomisen, historian myyttiset hahmot tulevat eläviksi, kun Pilatus kasvaa armottomaksi pyrkyryyden, ahneuden ja vallanhimon kuvaukseksi. Samalla se on tilitys kulttuurien ja uskontojen yhteentörmäyksestä ja uusi tulkinta alkukristittyjen vaiheista.

Elämäkertoja on monenlaisia.
Juuri ilmestynyt Mari Korppisen kirjoittama Jari Sillanpään elämästä kertova teos on kuluvan vuoden kenties kiehtovin suomalainen tieto- ja elämäkertakirja.
Jari Veikko Sillanpää syntyi vuonna 1965 Ludvikassa ja pääsi ylioppilaaksi Luulajassa. Suomessa nuori mies nousi otsikoihin voittaessaan vuonna 1995 tangokuninkaan tittelin.

Ruotsinsuomalaiset kirja- ja kulttuurimessut pidetään 12. Marraskuuta Suomen Tukholman-instituutissa. Suomesta vetonaulaksi messuille tulee vuoden 2015 Finlandia-palkinnon Oneiron-romaanillaan voittanut Laura Lindstedt.
Ruotsinsuomalaisia uutuuskirjojaan messuilla esittelevät muun muassa Kirsi Blomberg, Kalle Kniivilä, Juhani Niemi ja Raimo Sillanpää.