RS 34/16: Den sverigefinska kulturhösten

Den sverigefinska kulturhösten drar igång på allvar den här veckan.
Sigtuna litteraturfestival (26–28.8) inleds i morgon. Bland de medverkande finns författaren Kjell Westö från Finland.
Inom den klassiska musiken bjuds vi på magnifika stunder i samband med Esa-Pekka Salonens skapelse Östersjöfestivalen (28.8–4.9) som inleds på söndag i Berwaldhallen i Stockholm.
Den här konsertserien är i dag en av de viktigaste händelserna inom den klassiska musiken i norra Europa.

Författaren Sofi Oksanen som har haft stora framgångar både i Finland och internationellt kommer den 6 september till Finlandsinstitutet i Stockholm för att berätta om sin senaste roman Norma.
Oksanens nya roman behandlar inte Estland eller vår samtidshistoria. Den är en välskriven kriminalroman med element från det övernaturliga och sagor.
Den sverigefinska författaren Asko Sahlberg ger i september ut sin nya roman Pilatus. Han presenterar boken på Göteborgs stadsbibliotek den 24 september klockan 15.00.
Huvudpersonen i boken vars händelser är förlagda till Romarriket är Pontius Pilatus som är prefekt i provinsen Judéen. Romanen innehåller både tragiska och komiska element. Historiens mytiska gestalter blir levande när romanen utvecklas till en skoningslös beskrivning av karriärism, girighet och maktbegär. Den är samtidigt en beskrivning av en konflikt mellan kulturer och religioner och en ny tolkning av de urkristna tiderna.

Många slags biografier
Årets kanske mest fascinerande faktabok och biografi i Finland är Mari Koppinens Paljaana som berättar om Jari Sillanpääs liv.
Jari Veikko Sillanpää föddes i Ludvika 1965. Han tog studenten i Luleå. I Finland hamnade han i rubrikerna 1995 när han vann titeln årets tangokung.
Den sverigefinska bok- och kulturmässan hålls den 12 november i Finlandsinstitutet i Stockholm. Mässans finska dragplåster är Laura Lindstedt som vann Finlandiapriset för sin roman Oneiron 2015.
När det gäller sverigefinska böcker kommer bland annat Kirsi Blomberg, Kalle Kniivilä, Juhani Niemi och Raimo Sillanpää presentera sina nya böcker på mässan.