RS 34/21: Den sverigefinska kulturen är igång igen

Tidningen Ruotsin Suomalainens riksomfattande poesitävling 2022 pågår som bäst. Tävlingen är öppen för alla sverigefinländare som skriver dikter eller som anser sig höra hemma i den sverigefinska kulturen.

Dikterna kan skrivas på finska, svenska, meänkieli eller karelska. Skribenterna kan fritt välja ämnet och temat för sina dikter. Varje deltagare kan delta i tävlingen med högst fyra opublicerade dikter.

Varje enskild dikt ska vara försedd med den aktuella deltagarens pseudonym. Dikterna ska skickas till redaktionen för tidningen Ruotsin Suomalainen före utgången av 2021. 

Vinnarna i tävlingen offentliggörs under våren 2022. De vinnande dikterna publiceras i tidningen Ruotsin Suomalainen. Priserna i tävlingen utgörs av värdefulla finska böcker och konstverk. 

Finlands mest kända dragspelsvirtuos Veikko Ahvenainen åker till Sverige på turné i september. Turnén som består av sju konserter inleds i Örebro den 19 september. 

Den finske schlagerlegenden Danny, dvs. Ilkka Lipsanen, håller en konsert i Borås den 17 oktober. 

Även den sverigefinska amatörteaterverksamheten är igång igen. Teater Pendels scentolkning av Arto Paasilinnas roman Harens år åker ut på Sverigeturné den 3 oktober med en föreställning i Uppsala. 

Närmare uppgifter om tiderna och platserna för ovanstående evenemang finns att läsa på tidningen Ruotsin Suomalainens annonssidor.